Osteoporoza. Cum să o previi până nu e prea târziu

În cazul osteoporozei, nu putem vorbi de o terapie de vindecare! De aceea, prevenția este esențială!

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos, caracterizată prin faptul că oasele își pierd densitatea, devenind mai fragile cu predispoziție la fracturi.

Este o boală silențioasă, care se instalează treptat, pe care mulți pacienți o descoperă doar în momentul în care ajunge în forme grave. Odată instalată, nu putem vorbi de o terapie de vindecare.

De aceea, prevenția este esențială. Calciu, magneziu, fosforul, vitamina D, vitamina K, vitamina C sunt cele mai importante pentru menținerea sănătății oaselor.

Ce putem facem pentru a ne asigura un aport optim al celorlalte vitamine și minerale?

  • Știm cu toții care sunt alimentele bogate în calciu (brânză, migdalele crude, sardinele) și cele bogate în vitamina C (citricele, kiwi, broccoli).
  • Expunerea la lumina naturală a soarelui, deoarece contribuie la sintetizarea vitaminei D, previne instalarea osteoporozei. În lunile de iarnă, când expunerea la soare nu este suficientă, vitamina D3 poate fi suplimentată și cu ajutorul alimentelor bogate în grăsimi.  Ca de exemplu: peștele gras, fructele de mare, produsele lactate (smântână, unt), măslinele, fructele oleaginoase.
  • Magneziul este foarte important în efectuarea mișcărilor, 60% din magneziul din corp fiind stocat în oase și dinți. Dieta bogată în magneziu trebuie să conțină cereale, nuci, germeni de grâu, quinoa, susan, alge marine. Include și apa minerală, produsele din ciocolată de calitate, care folosesc pudră de cacao.
  • Fosforul este și el un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, fiind al doilea cel mai abundent macroelement, după calciu. Cel mai simplu mod de a asigura doza zilnică necesară de fosfor este tot din alimentație. Germenii de grâu, leguminoasele de tip fasole, năut, linte, soia, peștele, semințele de dovleac sau de floarea-soarelui sunt alimente bogate în fosfor.
  • Câteva explicații despre vitamina K. Există trei forme de vitamina K: K1 (filochinonă), K2 (menachinona) și K3 (menadiona). Toate cele 3 forme contribuie la metabolizarea calciului în organism. Sursele alimentare cele mai la îndemână de vitamina K sunt: spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, sparanghelul, salata verde. La fel și boabele de soia, murăturile, dovleacul, semințele de pin, afinele, fasolea verde, ficatul de vită, porc sau pui, gălbenușul.

Nu uita să îți faci analizele periodice pentru a te asigura că nivelul tău de vitamine și minerale este optim. Ai nevoie de suplimentarea lor? Cere sfatul unui medic eTELEDOC.

Echilibrul hormonal

Echilibrul hormonal contribuie și el la sănătatea sistemului osos. Hormonii estrogen și androgeni protejează oasele de pierderile minerale crescute. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de estrogen scade, iar organismul feminin devine predispus la osteoporoză într-o măsură mai mare decât cel masculin.
Mișcarea, exercițiile fizice, tonifierea musculaturii reprezintă factori care stimulează depunerea osoasă și previne apariția osteoporozei. De asemenea, riscul de fracturare al oaselor este cu atât mai mare cu cât avem un indice de masă corporală mai ridicat. Așa că, un stil de viață activ contribuie la prevenție.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/