Cum scăpăm de ciuperca unghiei?
Tratamentul onicomicozei este dificil, costisitor și de foarte multe ori ineficient. Ce facem?
Ce este onicomicoza și de ce apare?
Onicomicoza este o infecție fungică a unghiei. Aceasta poate afecta și degetele de la mâini, dar studiile arată că unghiile de la picioare sunt de 10 ori mai predispuse infectării. Există un număr mare de ciuperci care pot afecta unghiile, printre care dermatofiții, levurile sau mucegaiurile.
Factorii de risc pentru infecția cu onicomicoză includ:
- Vârsta. Sistemul imunitar slăbește odată cu înaintarea în vârstă, iar unghiile devin mai fragile și uscate, factori care facilitează pătrunderea ciupercilor;
- Sexul masculin. Bărbații sunt mai frecvent afectați de dermatofiții, datorită faptului că poartă constant încălțăminte închisă;
- Transpirația intensă a piciorului;
- Mersul desculț în medii umede, cum ar fi piscine, săli de sport, dușuri comune;
- Predispoziția genetică;
- Patologiile deja existente, precum diabetul sau afecțiunile vasculare periferice.
Onicomicoza se manifestă prin disconfort sau dureri la nivelul unghiilor afectate, leziuni persistente sau transmiterea infecției către alte persoane cu care pacientul intră în contact. Pentru multe persoane, ciuperca unghiei reprezintă de asemenea o problemă estetică.
Cum tratăm ciuperca unghiei?
Știm că, în special în sezonul cald, în care ne dorim să purtăm sandale sau șlapi, ciuperca unghiei poate fi frustrantă. Tratamentul este dificil, costisitor și de foarte multe ori ineficient.
Ce putem face?
- Igiena este esențială. Pentru ca tratamentul să fie eficient, atât piciorul, cât și unghia trebuie să fie perfect curățate, igienizate frecvent. Unghiile trebuie tăiate scurt.
- Ciorapii trebuie schimbați de mai multe ori pe zi, pentru a evita transpirația.
- Pantofii trebuie dezinfectați în interior, cu spray-uri speciale, după fiecare purtare.
- Nu introduce nici un instrument metalic sau nemetalic sub unghie, încercând să îndepărtezi ciuperca.
- Timp de 6 luni, aplică următorul ritual în fiecare seară. Pe o periuță de dinți obișnuită, umezită în apă caldă, pune bicarbonat de sodiu și freacă toate unghiile de la ambele picioare – atât cele sănătoase, cât și cele bolnave. Lasă bicarbonatul să acționeze până a doua zi dimineața.
- Administrează zilnic câte o capsulă de artemisinina sau pelin dulce, timp de 60 de zile. Fă o pauză de 2 luni. Repetă pentru alte 60 de zile.
- În intervalul de 6 luni de tratament, nu acoperi unghiile bolnave cu ojă și nu merge la pedichiură.
Bucură-te de unghii frumoase și sănătoase, fără tratamente costisitoare sau produse cu efecte adverse asupra sănătății tale. Sănătatea poate fi atât de simplă!
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/