
Efectele negative ale razelor UV asupra pielii se datorează expunerii prelungite la radiațiile ultraviolete de la soare sau surse artificiale, cum ar fi paturile de bronzat. Radiațiile UV pot provoca o varietate de probleme ale pielii, inclusiv arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer de piele.
Strugurii sunt o sursă valoroasă de numeroși fitonutrienți, inclusiv componentul studiat intens, resveratrol.
O întrebare care merită abordată este potențialul consumului alimentar de struguri de a modula pozitiv sănătatea umană. Multe studii au sugerat beneficii cardiovasculare, iar unele lucrări au indicat activitate chimiopreventivă a cancerului. Datele sunt deosebit de convingătoare în domeniul prevenirii cancerului de piele.
Strugurii conţin compuşi fenolici, inclusiv resveratrol, flavon-3-etanoli, acid cafeic, acid elagic şi quercetin. Compuşii fenolici au proprietăţi anticancerigene şi au fost corelați cu inhibarea de diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, esofag, plămani, ficat, cancer mamar şi de piele. Resveratrolul poate inhiba formarea de cancer in moduri diferite: resveratrolul opreşte deteriorarea ADN-ului, îmbunătăţeşte repararea ADN-ului, încetinește creșterea tumorii şi încetineşte transformarea celulelor de la normal la canceroase.
Consumul de struguri poate proteja împotriva daunelor UV ale pielii, arată un studiu recent.
În această analiză cu 29 de voluntari umani, cercetătorii au examinat impactul consumului de pulbere de struguri întregi – echivalentul a 2,25 căni de struguri pe zi – timp de 14 zile împotriva fotodeteriorării cauzate de lumina UV. Răspunsul pielii subiecților la lumina UV a fost măsurat înainte și după consumul de struguri timp de două săptămâni prin determinarea dozei-prag de radiații UV care a indus înroșirea vizibilă după 24 de ore – Doza minimă de eritem (MED).
În plus, a fost efectuată analiza metabolomică a microbiomului intestinal, a probelor de sânge și urinare. Participanții la studiu care au consumat 2 ¼ căni de struguri pe zi timp de două săptămâni au arătat o rezistență crescută la arsurile solare.
Studiul a găsit, de asemenea, o potențială corelație între intestin și piele, deoarece acei participanți care aveau rezistență la UV aveau și profiluri microbiomice și metabolomice unice. Compușii naturali numiți polifenoli găsiți în struguri pot fi responsabili pentru aceste efecte protectoare, sugerează studiul. Cu alte cuvinte, profilurile genetice includ trăsături digestive și metabolice care le permit să se bucure de rezistență la arsurile solare după ce mănâncă struguri.
Prezentul studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi stiințifice conform cărora consumul de struguri poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor UV.
Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiațiile UV de la soare: aproximativ 90% din cancerele de piele non-melanomic și, respectiv, 86% din melanoame. În plus, se estimează că 90% din îmbătrânirea pielii este cauzată de soare.
Sursa: scitechdaily.com