O stare potențial fatală pentru înotători în noua disciplină olimpică

Înotul în apă deschisă poate prezenta unele provocări fiziologice cardio-pulmonare unice.

Înotul este o activitate fizică plăcută și benefică pentru sănătate, dar înotul în apă deschisă poate veni și cu riscuri serioase pentru sănătatea pulmonară. Edemul pulmonar indus de înot (SIPE) este una dintre aceste afecțiuni grave care poate afecta chiar și înotătorii în formă și sănătoși. În acest articol, vom explora factorii de risc, simptomele, metodele de prevenire și tratamentul pentru SIPE.

Ce este SIPE?

SIPE este o condiție în care lichidul se acumulează în plămâni, interferând cu funcția normală a respirației. Această afecțiune poate apărea în special la înotătorii care se antrenează sau participă la competiții în apă deschisă și poate fi fatală dacă nu este tratată corespunzător.

Factori de risc pentru SIPE

Există mai mulți factori care pot crește riscul de dezvoltare a SIPE, inclusiv vârsta, sexul, hipertensiunea arterială și înotul în apă rece. Utilizarea costumelor de neopren strânse și efortul fizic intens pot, de asemenea, contribui la apariția acestei afecțiuni.

Simptomele SIPE

Printre simptomele SIPE se numără dificultățile de respirație, tusea uscată, durerea în piept, sputa roz sau spumoasă, oboseala, anxietatea și confuzia. Este important să fim conștienți de aceste semne și să căutăm ajutor medical imediat dacă apar.

Prevenirea SIPE

Pentru a preveni SIPE, este recomandat să vă aclimatizați treptat la apa rece. Evitați efortul fizic intens în apă rece și să vă asigurați că vă hidratați corespunzător. Monitorizarea tensiunii arteriale și consultarea medicului înainte de a începe un program de înot în apă deschisă. Axestea sunt măsuri importante de prevenire.

Tratamentul SIPE

Tratamentul pentru SIPE poate include oxigenoterapie, administrarea de diuretice și nitroglicerină, precum și, în cazuri severe, ventilație mecanică. Este crucial să căutați ajutor medical imediat dacă aveți simptome de SIPE sau dacă suspectați că ați putea fi expuși la acest pericol.

În concluzie

În timp ce înotul este o formă foarte bună de exercițiu, înotul în apă deschisă nu este sigur. Și, foarte important, dacă sunteți începători în activitatea de înot, discutați cu medicii voștri înainte de a începe un regim de exerciții precum înotul în apă deschisă. Amintiți-vă mereu că înotul în apă deschisă prezintă riscuri pentru sănătatea voastră. Acestea, fiind cunoscute pentru condițiile extreme cum ar fi: temperatura apei, curenți, valuri, poluare.

Rețineți că apa rece este periculoasă. Datorită faptului că apa absoarbe căldură, scufundarea în apă poate face ca o persoană să devină hipotermică cu o viteză de cinci ori mai rapidă decât la aceeași temperatură, altfel.

Sursa: The Gurardian

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/