Înotul poate prezenta unele provocări fiziologice cardiopulmonare unice.

O afecțiune care poate pune viața în pericol și care poate afecta înotătorii în formă și sănătoși, determinându-i să se „înece din interior”, poate implica o acumulare de lichid în plămâni, au sugerat cercetătorii.

Edemul pulmonar indus de înot (SIPE), cunoscut și sub denumirea de edem pulmonar prin imersie, este o formă de edem pulmonar care apare în timpul activității sportive nautice la persoanele tinere, altfel sănătoase. A fost raportat în înot de suprafață, snorkeling și scufundări. A fost raportat pentru prima dată la scafandri în 1981 și de atunci a fost raportat la stagiari militari, înotători și triatleti. În prezent, SIPE este o afecțiune subestimată, cu o prevalență adevărată necunoscută. Estimările de prevalență raportate variază de la 1,8-60% în rândul cursanților de înotători de luptă și 1,4% în triatleți.

Imersiunea apei are ca rezultat forțe de compresiune asupra corpului și crește presiunea asupra vaselor de capacitate periferică. Aceasta are ca rezultat redistribuirea centrală a volumului de sânge în cavitatea toracică cu revenire venoasă crescută și preîncărcare biventriculară.

Această redistribuire, exacerbată și mai mult de forțele de compresiune ale costumelor de neopren bine fixate, care sunt comune în rândul triatleților, poate fi semnificativă hemodinamic, cu creșteri însoțitoare ale presiunii venoase centrale cu 12-18mmhg și volumul cursei cu mai mult de 25% în timpul imersiei în apă în repaus. Imersia în apă rece a fost asociată cu creșterea volumului diastolic final al ventriculului stâng ca urmare a creșterii vasoconstricției periferice.

Exercițiul în apă rece s-a dovedit, de asemenea, că ridică/crește atât presiunea medie a arterei pulmonare (MPAP), cât și presiunea arterei pulmonare (PAWP).

În timp ce cazurile apar frecvent la oameni care sunt în formă și sănătoși, există o serie de factori de risc cunoscuți, inclusiv vârsta, hipertensiunea arterială, a fi femeie și înotul în apă rece. Un istoric de hipertensiune sistemică sau pulmonară crește, de asemenea, acest risc prin creșterea în continuare a presiunilor pulmonare și, în cazul hipertensiunii arteriale, poate expune disfuncția diastolică cardiacă subiacentă.

Amintiți-vă întotdeauna că înotul în apă deschisă prezintă riscuri pentru sănătatea voastră fiind cunoscut pentru condiții extreme cum ar fi temperatura apei, curenți, valuri, poluare. Rețineți că apa rece este periculoasă. Datorită faptului că apa absoarbe căldură, scufundarea în apă poate face ca o persoană să devină hipotermică cu o viteză de cinci ori mai rapidă decât la aceeași temperatură, altfel.

În timp ce înotul este o formă foarte bună de exercițiu, înotul în apă deschisă nu este sigur. Și, foarte important, dacă sunteți începători în activitatea de înot, discutați cu medicii voștri înainte de a începe un regim de exerciții precum înotul în apă deschisă.

Sursa: The Gurardian