Semne care avertizează acumularea de grăsimi în pereții arterelor

Colesterolul este un compus organic, din grupa lipidelor (grăsimilor), care se găsește în compoziția membranelor celulare.

Atunci când este în valori optime, rolul său este benefic: protejează ficatul, măduva spinării și creierul, îmbunătățește și reglează sistemul imunitar, ajută la sinteza hormonilor sexuali – estrogen, testosteron, este vital în creștere și dezvoltare.

Dar dacă organismul tău are niveluri ridicate de colesterol cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscut și sub denumirea de colesterol „rău”, acest lucru poate crește riscul de boli de inimă. Depozitele de grăsime se pot acumula în și pe pereții arterelor, care pot îngreunând curgerea sângelui. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag, crescând riscul unei persoane de a face un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Atenție la boala arterială periferică (PAD)

Boala arterială periferică este o afecțiune asociată cu arterele îngustate din cauza formării plăcii. Calibrul arterelor care irigă membrele inferioare scade foarte mult, iar mușchii, nervii și pielea picioarelor nu mai sunt hrănite suficient cu sânge. Simptomele inițiale sunt ușoare și pot să treacă neobservate. Puteți simți amorțeli sau furnicături la nivelul picioarelor.

Durerea are caracter de claudicație intermitentă, care survine la mers și dispare în repaus. Prin claudicație intermitentă, se înțelege durerea ischemică de la nivel muscular, fiind cauza aterosclerozei și reprezentând principala cauză a bolii arteriale periferice. Durerea este cu atât mai accentuată cu cât ischemia este mai severă.

Probleme ale pielii

Prea mult colesterol în sânge poate provoca acumularea de depozite de grăsime și în piele. Acest lucru poate provoca leziuni asemănătoare erupțiilor cutanate care pot fi caracterizate prin umflături portocalii sau gălbui pline cu grăsime.

Întărirea arterelor

Grăsimile, colesterolul și alte substanțe chimice se acumulează în pereții arterelor, provocând ateroscleroză, adesea cunoscută sub numele de „întărirea arterelor”.

Arterioscleroza se produce când vasele de sânge (arterele) care transporta oxigenul și substanțele nutritive de la inima către restul corpului se îngroașă și devin rigide – împiedicând uneori circulația sângelui către organe și țesuturi.

Colesterolul ridicat afectează unghiile

Depozitele excesive de placă pot îngusta arterele, limitând fluxul de sânge în diferite părți ale corpului, inclusiv în unghii. Ca rezultat, unghiile tale pot dezvolta linii întunecate, care sunt uneori denumite hemoragii în așchii.

Colesterolul ridicat este numit un ucigaș tăcut. Semnele de avertizare sunt atât de subtile încât oamenilor le lipsesc adesea. De asemenea, semnele se suprapun mai multor alte boli ușoare, ceea ce este un alt motiv pentru care colesterolul ridicat rămâne nedetectat mai mult timp. Prin urmare, este recomandabil să verificați în mod regulat nivelul de colesterol.

Schimbările stilului de viață vă pot ajuta să vă îmbunătățiți colesterolul. Cu cât începeți mai devreme să faceți alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață, cu atât mai bine va fi pe măsură ce înaintați în vârstă. Acest lucru se aplică în special când vine vorba de colesterolul mare. Amintiți-vă că stilul de viață sănătos și activitatea fizică vor ține colesterolul în limite normale.

Sursa: indiatimes.com

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/