De ce să nu fiți supraprotectori cu copiii dvs
Dragi părinți, nu fiți supraprotectori cu copiii dvs pentru că…
Bărbații…
Bărbații care au avut tați supraprotectori au un risc cu 12% mai mare de a muri înainte de 80 de ani. Pentru bărbații crescuți de părinți unici, riscul lor de deces înainte de vârsta de 80 de ani a fost cu 179% mai mare decât cei crescuți de doi părinți.
Femeile…
Pe de altă parte, pentru femeile care au fost bine îngrijite de mama lor în timpul copilăriei, riscul poate scădea cu 14%. Bărbații care au trăit cu un singur părinte în copilărie au avut un risc cu 179% mai mare de a muri înainte de a împlini 80 de ani.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui studiu care implică analiza datelor pentru 941 de participanți la Studiul longitudinal englez al îmbătrânirii (ELSA) care cuprinde subiecți ce au murit între 2007 și 2018 (445 de femei și 496 de bărbați). Participanții incluși în eșantionul de studiu s-au născut în anii 1950 și 1960.
Cercetătorii au analizat răspunsurile participanților la chestionare despre multe aspecte ale vieții lor, inclusiv structura familiei, locuința, ocupația șefului de gospodărie, prezența bolilor infecțioase și relațiile cu părinții în copilărie și adolescență, în special îngrijire și protecție. Ei au căutat corelații între aceste elemente pentru a estima impactul relațiilor parentale asupra longevității.
Cercetările asupra consecințelor psihologice ale relațiilor copil-părinte au arătat că autoritarismul, permisivitatea și neglijența pot fi negative pentru dezvoltarea copiilor.
„Calea de mijloc este cea mai bună, evitând atât intruzivitatea, care îi împiedică pe copii să fie autonomi, cât și neglijența sau distanța emoțională.’’ declara unul dintre cercetători.
Deși studiul s-a concentrat pe ceea ce s-a întâmplat cu generația „baby boom” născută după cel de-al Doilea Război Mondial, cercetătorii cred că nu este posibil să fim siguri că experiența generațiilor mai recente este foarte diferită.
„Știm că acum părinții își supraprotejează copiii în mod diferit și acest lucru poate avea, de asemenea, un impact. Este un alt tip de relație, dar are și fragilitățile ei”, a declarat unul dintre cercetatori, citând exemplul copiilor care locuiesc doar cu un singur părinte.
Studiul a indicat un risc cu 179% mai mare de a muri înainte de vârsta de 80 de ani pentru participanții de sex masculin care locuiau cu un singur părinte când erau copii.
Diferența între sexe
Studiul a subliniat, de asemenea, o diferență între sexe în ceea ce privește impactul asupra longevității absenței parentale sau a relațiilor parentale negative. Părinții supraprotectori au afectat mai mult durata de viață a copiilor de sex feminin decât a copiilor de sex masculin, iar prezența unei mame a avut un efect pozitiv doar asupra celor ale copiilor de sex feminin.
Potrivit cercetatorilor, femeile sunt aparent mai predispuse să internalizeze emoțiile negative și suferă mai frecvent de tulburări mintale, în timp ce bărbații sunt mai expuși abuzului de alcool și droguri. În orice caz, ambii factori se corelează strâns cu longevitatea.
Sursa: neurosciencenews.com
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/