Relația din copilărie cu părinții îți modelează întreaga viață

Copiii și adolescenții care raportează că au o relație strânsă cu părinții lor au rezultate mai bune în materie de sănătate, arată un nou studiu efectuat de către cercetătorii de la Spitalul de Copii din Philadelphia.

Familia este mediul în care un copil beneficiază de acele surse pentru a se forma și a se consolida ca personalitate integră și complexă. Agresivitatea, abuzul verbal și/sau fizic, anxietatea și lipsa de încredere sunt câteva aspecte dure dintr-o listă lungă de probleme pe care adulții le duc cu ei din anii copilăriei, din relația cu părinții. Când nu sunt cunoscute, vindecate și depășite, rănile din copilărie ne împiedică să ne dezvoltam, să evoluăm, să fim fericiți, să ne iubim pe noi înșine și pe cei din jurul nostru.

Ce spun studiile?

Descoperirile unui studiu recent, sugerează că investițiile în îmbunătățirea relațiilor părinte-adolescent ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății generale, a sănătății mintale și a sănătății sexuale, reducând în același timp consumul de substanțe la vârsta adultă tânără.

Cercetările anterioare arată că atributele pozitive ale relațiilor părinte-adolescent sunt asociate cu îmbunătățirea sănătății mintale, sănătatea sexuală și sănătatea generală, reducând în același timp riscul de abuz de substanțe și probleme cardiovasculare.

În cadrul studiului care s-a desfășurat pe o perioadă de 14 ani, cercetătorii au analizat datele a peste 15.000 de adulți care au fost înrolați inițial în studiu la mijlocul anilor 1990, când aveau între 12 și 17 ani.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat caracteristici precum căldura părinților, comunicarea, timpul petrecut împreună. Când aceiași participanți aveau între 24 și 32 de ani, au raportat nivelurile actuale de stres, depresie, optimism, dependență de nicotină și abuz de substanțe și alte măsuri de sănătate generală.

Concluzii finale

Studiul a constatat că participanții care au raportat niveluri mai ridicate de căldură mamă-adolescent și tată-adolescent, comunicare, timp împreună, satisfacție în relație sau comunicare și disciplină inductivă au raportat niveluri semnificativ mai ridicate de sănătate generală la vârsta adultă tânără. În mod similar, ei au raportat niveluri semnificativ mai mari de optimism și calitate a relațiilor romantice și niveluri mai scăzute de stres și simptome depresive ca adulți tineri.

Niveluri mai ridicate de căldură parentală raportată de adolescenți, timpul împreună și satisfacția relațională sau de comunicare au fost, de asemenea, asociate semnificativ cu niveluri mai scăzute de dependență de nicotină și abuz de substanțe la vârsta adultă tânără, precum și șanse mai mici de sarcină neintenționată.

Sursa: neurosciencenews.com

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/