Vara vrem să stăm mult afară, vrem să petrecem timp cu familia și cu prietenii în aer liber. Dar cum ne apărăm de țânțari cât mai eficient și mai sănătos, în condițiile în care înțepăturile lor pot aduce patologii grave, cum este meningita cu virusul West Nile? Aproape în fiecare vară avem câteva cazuri de astfel de patologii în spitalele noastre.

Există tot felul de variante de țânțari, care au devenit rezistenți la insecticidele folosite până nu demult. Se caută soluții pentru aceste mutații. Nu numai bacteriile devin rezistente, și țânțarii, și practic orice organism viu va dezvolta rezistență la factorii nocivi din mediul înconjurător, chiar și omul. De aceea, atenția se îndreaptă acum spre variante naturiste. Iar la acest capitol există multe plante cu proprietăți repelente, printre care și CĂTUȘNICA, plantă care face parte din aceeași familie cu menta.
O putem folosi fie prin plantare în propria grădină, fie cumpărăm uleiul esențial al acestei plante și ne pregătim singuri acasă loțiuni, din 100 ml de apă distilată și 20 picături de ulei esențial de catușnică, loțiune pe care să o aplicăm pe tegumentele expuse. Putem, de asemenea, folosi câteva picături într-un vas de apă în apropierea dumneavoastră când stăm afară și în felul acesta suntem protejați de insecte.
Sau putem utiliza direct preparatele care există deja în comerț și care conțin catușnică.