
Intoleranța la gluten a fost împărțită în intoleranță la gluten înnăscută sau boala celiacă și intoleranță la gluten dobândită sau boala non-celiacă. Ambele sunt declanșate de prezența glutenului în sistemul digestiv. Sau a glutenului modificat.
Sunt studii care arată că glutenul în combinație cu compuși din ceapă și din usturoi îl fac pe acesta să devină și mai iritant pentru intestinul subțire. Alte studii recente arată că prezența adaosurilor pentru îmbunătățirea calității făinurilor de grâu ar fi direct implicată în apariția simptomelor asemănătoare cu cele ale bolii celiace.
Există două gene care cresc riscul dezvoltării bolii celiace. Este vorba de HLA-DQ2 și HLA-DQ8. Nu toate persoanele care au astfel de gene vor prezenta sau vor dezvolta boala celiacă.
*
Dacă v-ați născut cu deficiență de enzime care digeră glutenul, atunci manifestările intoleranței la gluten apar din fragedă copilărie.
Simptomele intoleranței la gluten sunt: balonare, diaree, flatulență, dureri osoase, crampe musculare, edeme mâini și picioare, piele uscată, căderea părului, anxietate, depresie, atacuri de panică, dezechilibre hormonale, probleme ale gingiilor și dinților, dureri de cap, insomnii.
Tratamentul pentru boala celiacă cu debut în copilărie este unul singur, și anume toată viața alimentație fără gluten. Tratamentul pentru boala dobândită la maturitate este dieta lipsită în totalitate de gluten 6 luni, apoi introducerea treptată de produse din făină albă de grâu, bio, care nu are niciun fel de aditiv pentru creșterea calității.