Impactul Zgomotului Asupra Sănătății Noastre: Riscuri și Modalități de Protecție

Starea persistentă de oboseală sau nervozitatea inexplicabilă pot fi determinate de zgomotele din jurul nostru. Dacă analizele dumneavoastră medicale sunt în parametri normali, este posibil ca această stare să fie produsă de poluarea fonică. În acest articol, vom explora efectele negative ale expunerii la zgomot și modurile în care putem proteja sănătatea noastră împotriva acestor riscuri.

Impactul zgomotului asupra sănătății

Începând cu ticăitul ceasului, bâzâitul unei gângănii în apropierea urechii și până la zgomotele din trafic, produse de deplasarea fiecărui tramvai, camion ori ambulanță, toate aceste zgomote perturbă odihna creierului și, implicit, a organismului. Și pentru că trăim la oraș, unde aceste zgomote nu prea pot fi stopate, nici ziua, nici noaptea, este important să le cunoașteți valorile, dar și impactul lor asupra sănătății dumneavoastră.

Capacitățile urechii umane

Înainte de toate este important să înțelegem capacitățile urechii umane: aceasta percepe sunete cu o intensitate între 0 și 140 decibeli. În timp ce nivelul de 20-60 decibeli este inofensiv pentru organism, nivelurile mai ridicate de atât sunt percepute ca obositoare, stresante, mai ales dacă durează mai mult timp. De regulă, dacă durata unui zgomot înalt e scurtă, acesta poate fi tolerat.

Unitatea de măsură a zgomotului

Câteva repere care să vă ajute să înțelegeți unitatea de măsură a zgomotului:
 • 0 -10 dB = începutului intervalului de auz,
 • 20 dB = zgomot silențios de întors pagini,
 • 30 – 50 dB = zgomote silențioase într-o locuință,
 • 50 – 60 dB = discuție normală, la nivel de cameră,
 • 60 – 70 dB = discuție zgomotoasă, mașină de scris mecanică,
 • 80 -90 dB = stradă circulată intens, hală de producție.
Nivelul de percepție a unui zgomot crește odată cu numărul de decibeli al acestuia, dar într-o manieră exponențială. Adică un zgomot de 40 de decibeli față de unul de 20 de decibeli nu este perceput ca fiind dublul intensității celui de 20 de decibeli, ci este de 4 ori mai intens. Iar un zgomot de 80 de decibeli este de 64 de ori mai intens (ca percepție umană) decât unul de 20 de decibeli.
Limita superioară a sunetului considerată ca fiind acceptabilă de către Organizația Mondială a Sănătății este de 80 decibeli și, în general, ea se referă la poluarea fonică din orașe (zgomotul străzii), care este, din nefericire, aproape constant.

Impactul zgomotului pe termen lung

Pe termen lung, stresul constant la care este supus sistemul nervos aduce suferințe fizice, cronice sau acute. Expunerea pe termen lung la zgomotul cauzat de trafic crește riscul de boli cardiovasculare în cazul persoanelor care locuiesc la oraș, se arată într-un raport publicat, încă din anul 2017, în Jurnalul European al Inimii. Concluziile studiului reprezintă un semnal de alarmă: zgomotul din trafic, combinat cu aerul poluat, reprezintă o “rețetă” aproape sigură pentru a dezvolta boli ale inimii și metabolice. „Este biologic plauzibil ca poluarea fonică, împreună cu cea a aerului, să poate duce la modificări în organism, precum boli cardiovasculare, boli inflamatorii, boli metabolice, prin afectarea lipidelor și glucozei din sânge”, se notează în studiul menționat.
Stările de rău, de oboseală, de stres… cu siguranță simțiți instinctiv de unde vin toate acestea sau, mai exact, cine le provoacă. Din păcate, aceste efecte se acutizează după vârstă de 40 ani, după ce organismul a adunat zeci de ani de astfel de chin.
Modalitatea prin care pot fi mascate sunetele deranjante și care reduce în acest mod factorii de stres o reprezintă expunerea, cu moderație, la zgomotul alb, indicat mai ales în cazul persoanelor care suferă de insomnii sau de acufene. Exemplele de zgomot alb includ: zgomotul de apă curgând la robinet sau de la ventilator.
Zgomotul alb nu se găsește în natură, el trebuie să fie format din toate frecvențele sonore redate aleatoriu la aceeași amplitudine și nu funcționează la fel pentru toată lumea.
Sunetul ploii, al valurilor mării sau bătaia vântului sunt exemple de zgomot roz, alternativa la zgomotele albe, cu valențe liniștitoare și destresante.

Rezumând…

Zgomotul din mediul nostru poate afecta sănătatea noastră în mai multe moduri:

 1. Tulburări de somn: Zgomotul constant poate perturba somnul și odihna, ducând la oboseală și iritabilitate în timpul zilei.
 2. Stres și anxietate: Expunerea prelungită la zgomot poate crește nivelul de stres și anxietate, afectând în mod negativ starea noastră mentală și emoțională.
 3. Probleme de sănătate fizică: Studiile au arătat că expunerea la zgomotul excesiv poate crește riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și alte afecțiuni.
 4. Impact asupra concentrației și performanței cognitive: Zgomotul poate afecta capacitatea noastră de concentrare și performanța în activitățile zilnice, cum ar fi muncă sau învățare.

Cum să protejăm sănătatea împotriva zgomotului

Pentru a proteja sănătatea împotriva efectelor negative ale zgomotului, puteți lua în considerare următoarele măsuri:

 1. Reducerea expunerii: Evitați sau limitați expunerea la surse de zgomot puternic și constant, cum ar fi traficul intens sau mașinile de construcții.
 2. Utilizarea protecției auditive: Dacă sunteți expus la zgomoturi puternice în mod regulat, utilizați căști sau dopuri auditive pentru a proteja urechile.
 3. Crearea unui mediu liniștit: Încercați să creați un mediu de locuit și de lucru liniștit, utilizând materiale de izolare fonică și dispozitive care produc zgomot alb sau roz pentru a masca sursele de zgomot perturbator.
 4. Gestionarea stresului: Practicați tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație, pentru a reduce impactul negativ al stresului indus de zgomot asupra sănătății dumneavoastră mentale și fizice.

Ca o concluzie, zgomotul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății noastre fizice și mentale. Este important să fim conștienți de riscurile asociate cu expunerea la zgomot și să luăm măsuri pentru a ne proteja sănătatea împotriva acestora.

Informați-vă și educați-vă despre riscurile asociate cu expunerea la zgomot și luați măsuri pentru a vă proteja sănătatea împotriva acestora. Distribuiți aceste informații pentru a crește conștientizarea și pentru a ajuta și alte persoane să-și protejeze sănătatea împotriva efectelor negative ale zgomotului.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/