
În general, prin practicarea a cel puțin două ore și jumătate de exerciții fizice de intensitate moderată pe săptămână, riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 și cancer scade considerabil. Ce facem însă după 65 de ani, când, din diverse motive, majoritatea persoanelor tind să devină sedentare? Adaptăm tipul de mișcare fizică vârstei.
*
Indicat este ca, de două până la trei ori pe săptămână, să faceți activități pentru întărirea musculaturii, sunt deosebit de importante pentru menținerea masei musculare și a forței, care tind să scadă odată cu vârsta.
Ele contribuie, de asemenea, la menținerea sănătății oaselor. În viața de zi cu zi, astfel de activități sunt reprezentate de grădinărit și de urcarea și coborârea scărilor.
Exercițiile pentru îmbunătățirea echilibrului pot fi integrate în activitatea fizică zilnică (alternând mișcarea de pe un picior pe altul; mergând de-a lungul unei linii pe podea) sau, în timpul liber, prin dans sau yoga. Păstrarea echilibrului ajută la limitarea riscului de cădere și poate contribui, deci, la prevenirea fracturilor.
*
În situația în care faceți deja cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi, este important să fiți atenți și la timpul pe care îl petreceți pe scaun! Este indicat să ridicați la fiecare două ore și să faceți, fie o scurtă plimbare în jurul casei, să gătiți, să vă sunați apropiații în timp ce stați în picioare sau să vă jucați cu nepoții.
ATENȚIE! Activitățile fizice în perioadele cu temperaturi ridicate trebuie evitate! Indiferent de gradele pe care le arată termometrul, hidratați-vă în timpul și după activitatea fizică efectuată, fără a aștepta apariția senzației de sete, deoarece aceasta este mai puțin prezentă pe măsură ce organismul îmbătrânește.