
Cum prevenim degradarea creierului – Recomandări practice
Menținerea unui stil de viață ordonat este esențială pentru a ne proteja creierul de degradare
În ultimii ani, a crescut incidența bolilor neurodegenerative. Pentru a ne menține sănătatea creierului, profesorul universitar doctor Alexandru Vlad Ciurea ne oferă o serie de recomandări practice pentru a ne menține creierul sănătos care țin de…
Rutina zilnică:
- Trezirea la 5:30-6:00: Permite oxigenarea optimă a creierului, beneficiind de aerul mai curat al dimineții. Deschiderea largă a geamului, pentru o mai bună oxigenare a creierului, nivelul de poluare din orașe fiind mai scăzut la primele ore;
- Hidratare: Apa ajută sistemul vascular, curăță „deșeurile”, îmbunătățește starea celulelor, reglează temperatura, și de aici efectele pozitive: îmbunătățește memoria, atenția, revigorează întregul organism. După ce ne trezim, se recomandă să bem două pahare cu apă. Este „combustibilul” de care avem nevoie pentru a funcționa optim;
- Mișcare de înviorare: Stimulează circulația sanguină și oxigenarea creierului.
- Micul dejun: Asigură energia necesară pentru buna funcționare a organismului.
- Planificarea zilei: Stabilește prioritățile și organizează eficient activitățile.
- Prânz echilibrat: Alimentele recomandate pentru un creier sănătos sunt: legumele, semințele, în special cele de dovleac, nucile, fructele, carnea slabă de pește, de curcan, ciocolata neagră.
Atenție! Zahărul intoxică creierul, nu-l dezvoltă. Creierul uman preferă mierea și glucoza propriu-zisă, nu zahărul rafinat, care face rău celulei cerebrale. - Activitate socială seara: În dialog ne punem mintea la contribuție, se creează sinapse (adică legături). Iar creierul trăiește prin legături.
- Cină ușoară: Masa de seară trebuie luată până în ora 20, dar nu trebuie să fie calorică;
- Somn odihnitor: Respectarea programului de odihnă este crucial. Nimic nu odihnește creierul mai bine decât somnul. Indicată este ora de culcare 22.00, cel târziu. Televizorul, telefonul, tabletele trebuie înlocuite seara cu documentare despre lumea largă sau despre natură, lecturi sau cu rebus.
Alte sfaturi importante de luat în seamă:
- Gândire pozitivă: O atitudinea optimistă contribuie mereu la starea de bine mentală.
- Aer curat: Respirația profundă în natură oxigenează creierul și îmbunătățește funcțiile cognitive.
- Alimentație de calitate: Consumul de alimente bogate în nutrienți esențiali este o prioritate pentru creier.
- Curiozitate intelectuală: Descoperirea continuă de lucruri noi, menține creierul în permanență activ.
- Interacțiunea socială: Menține relații semnificative cu familia și prietenii.
În concluzie, pentru a ne menține sănătatea creierului, esențial este să gândim pozitiv, să respirăm aer curat, să ne hidratăm corespunzător, să nu mâncăm mult, dar să avem în vedere alimente de calitate, să descoperim continuu lucruri, oameni și locuri noi.
Acțiuni de făcut acum:
- Distribuiți acest articol prietenilor și familiei pentru a-i informa despre importanța prevenirii degradării creierului.
- Consultați un medic pentru a vă evalua starea de sănătate și a primi recomandări personalizate.
- Descoperiți cum funcționează eTeledoc ca serviciu de telemedicină de urgență în contextul menținerii sănătății mentale.
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/