Osteoporoza este o boală silențioasă, care se instalează treptat, în tăcere, ajungând uneori în forme grave și nimic nu prevestește acest lucru. Fără măsuri de prevenire, o putem descoperi abia în momentul în care apar fracturi frecvente. Odată instalată, în cazul osteoporozei nu putem vorbi despre o terapie de vindecare. Însă, dacă urmăm un regim de viață echilibrat, progresia bolii poate fi încetinită.
*
Vitaminele și mineralele cele mai importante pentru sănătatea oaselor sunt: vitamina C, vitamina D, vitamina K, calciul, magneziul, fosforul.
Surse alimentare bogate în:
➡ vitamina C: cătină, măceșe, coacăze, citrice, pătrunjel, ardei iute;
➡ vitamina D: pește gras, fructe de mare, lactate cu un conținut ridicat de grăsime, măsline, nuci, migdale, semințe;
➡ vitamina K: spanac, varză de Bruxelles, broccoli, sparanghel, salată verde, varză murată, boabele de soia, murături, dovleac, semințe de pin, afine, fasole verde, prune, mazăre, pătrunjel, frunze de sfeclă, ficat de vită, porc sau de pui, carne de porc, carne de pui, brânzeturile grase;
➡ calciu: lactate, tofu, varză albă, broccoli, conopidă, țelină, fasole boabe, alge marine brune, prune, smochine, nuci;
➡ magneziu: cereale, nuci, germeni de grâu, quinoa, migdale, susan, alge marine, pudră de cacao;
➡ fosfor: germeni de grâu, făină de orez, leguminoase de tip fasole, năut, linte, soia, pește, semințe de dovleac, de floarea-soarelui, nuci, migdale, fistic, muguri de pin, brânzeturi grase.
DE REȚINUT!
Alimentația bogată în grăsimi de calitate superioară, mișcarea, exercițiile fizice pentru tonifierea musculaturii previn apariția osteoporozei.