În România, din păcate, beneficiile dovleacului nu sunt atât de cunoscute și, de aceea, nu este foarte utilizat în alimentația zilnică. Este bine de știut că dovleacul are un conținut scăzut de calorii, este extrem de parfumat și dulce și reprezintă desertul ideal pentru noi toți, de la mic la mare, inclusiv pentru persoanele care sunt predispuse la diabet sau pentru acelea la care deja este instalat diabetul. Dovleacul previne constipația prin conținutul crescut de fibre, previne hipertensiunea, întărește sistemul imunitar, întărește acuitatea vizuală datorită betacarotenului care se transformă în organism, în vitamina A. Previne apariția cataractei. Ține colesterolul în limite normale.
*
REȚETA DR. ADINA ALBERTS PENTRU O SUPĂ DE DOVLEAC ABSOLUT DELICIOASĂ
“Aleg un dovleac de mărime medie, pe care îl spăl bine, îl tai, îi scot semințele și îl porționez în cubulețe de aproximativ 2/2/2 cm. Fac același lucru cu o rădăcină de fenicul a cărei aromă, eu personal, o ador. Feniculul îl tai mai mărunt pentru că fierbe puțin mai greu decât dovleacul. Adaug 750 -1000 ml de apă și pun la fiert. Se poate adăuga în loc de apă, supă de legume/carne dacă se dorește un gust mai robust. Dovleacul se fierbe în aproximativ 20-25 de minute. Adaug la fiert o linguriță cu vârf de curcumă. Când sunt gata fierte, strecor legumele și le bag în blender cu puțin din lichidul de fierbere. Se obține astfel o pastă pe care o transfer într-o oală și adaug din supa rezultată prin fierberea legumelor, până obțin consistența dorită. Adaug sare și piper după gust, câte un vârf de cuțit de cuișoare, nucușoară și scorțișoară, și jumătate de conservă de lapte de cocos concentrat. Amestec bine. Servesc porția de supă cu o lingură de ulei de măsline deasupra, opțional și una de smântână, cu semințe de bostan sărate și coapte în prealabil, și cu grisine cu susan!”, spune dr. Adina Alberts.