Alimentele fermentate sunt bune pentru organism, deoarece ele conțin probiotice, adică lactobacili și bifidobacterii, toate acestea mențin sănătatea intestinelor noastre, îmbunătățesc imunitate, revigorează sistemul nervos inhibând anxietatea și depresia. Reglează funcția cardiacă, hepatică, renală, digestivă!
În cazul murăturilor, de exemplu, atât castraveții, cât și gogonele sau varza au pe suprafața lor aceste tipuri de bacterii benefice, și în momentul în care sunt introduse la murat în borcan cu apă fierbinte și închise ermetic, aceste bacterii se înmulțesc în lipsa oxigenului și descompun glucoza și fructoza în acizi organici care dau gustul acru al murăturilor.
Prin aportul crescut de probiotice, alimentele fermentate reprezintă o minune pentru sănătatea persoanele care le consumă, pentru că:
✅ stimulează sistemul imunitar,
✅ reglează tranzitulul intestinal și funcția digestivă,
✅ previn obezitatea,
✅ previn infecțiile urinare,
✅ mențin sănătatea aparatului genital,
✅ mențin sănătatea pielii,
✅ ameliorează bolile autoimune, inflamatorii și alergice.
De asemenea, contribuie la scăderea incidenței tumorilor canceroase în special ale celor colonorectale și la scăderea absorbției de glucoză, reducând astfel glicemia.
*
În cazul murăturilor, atenție însă la cantitatea crescută de de sare, care crește nivelul de sodiu din sânge, predispunând la hipertensiune, edeme etc. Studiile arată că persoanele care consumă probiotice nesărate (bors, kefir etc.) au o reducere a tensiunii arteriale sistolice în medie cu 3,6 mm coloană de Hg, iar diastolica scade în medie cu 2,4 mm coloană de Hg.
BINE DE ȘTIUT!
Când vorbim despre murături bogate în probiotice ne referim DOAR la murăturile în saramură. Deci nu la cele în oțet. Murăturile în oțet nu conțin probiotice decât într-o cantitate infimă, acrirea legumelor făcându-se exclusiv din cauza oțetului.