Lipoamele: ce sunt și cum se tratează
Toată lumea a auzit de lipom, dar ce este el, de fapt?
Ce este un lipom?
Lipomul reprezintă o “gâlmă”, o umflătură, în termeni medicali, o tumoră benignă (benign nu este cancer), care poate apărea în diferite părți ale organismului și la femei, și la bărbați.
Lipomul este o afecțiune foarte des întâlnită. Pacienții, de regulă, se prezintă la medic acuzând prezența unei umflături la un anumit nivel al corpului (foarte frecvente sunt cele de la nivelul brațului, antebrațului, picioarelor, spatelui și toracelui).
Lipomul poate fi unic, solitar sau multiplu (mai multe lipoame asociate) sau sub formă de multiple lipoame simetrice. Acestea sunt dispuse la un anumit nivel al corpului, dar asociate și cu alte simptome – lipomatoza.
Cum se dezvoltă lipoamele?
Spre deosebire de unele tumori canceroase, care au o dezvoltare accelerată (în decurs de câteva săptămâni sau luni), lipoamele prezintă o dezvoltare lentă în timp. Pacienții acuză prezența și dezvoltarea lor în decurs de ani de zile. Pot apare la toate vârstele, mai ales la persoanele trecute de vârsta a doua, sau la cele care au mai avut în familie asemenea patologie. De asemenea, sunt mai predispuse să dezvolte lipoame persoanele cu valori crescute ale trigliceridelor și colesterolului.
Simptomatologia lipoamelor
Ca și simptomatologie, lipoamele nu sunt dureroase, sunt mobile cu pielea. În general de formă rotund-ovalară, de consistență moale, elastică. Lipoamele devin dureroase în boala Dercum (neurolipomatoză dureroasă).
Acestea pot avea de la 1-2 cm la 10 cm. Pacientul se prezintă, în general la medic din cauza aspectului estetic sau disconfortului creat de prezența și creșterea în dimensiuni ale acestora.
Diagnosticarea lipoamelor
Diagnosticul este dat de către medicul chirurg, care vă poate solicita suplimentar și o ecografie de părți moi. Aceasta oferă informatii vitale medicului despre
dimensiunile lipomului, mușchii sau vasele de sânge din apropiere, precum și traiectul lipomului prin piele.
Cum se tratează lipoamele
Singurul tratament pentru îndepărtarea lipoamelor reprezintă intervenția chirurgicală. Pentru lipoamele de dimensiuni mici, medicul chirurg va efectua anestezie locală și va inciza zona cu pricina. Lipomul se poate extrage ușor, mai ales cele de suprafață, apoi se practică hemostază locală și se coase pielea.
Dacă lipomul este de dimensiuni mai mari sau este situat într-o zonă a corpului greu de anesteziat, se poate lua decizia de a folosi o anestezie generală. După operație, există posibilitatea ca și chirurgul să lase un tub de dren pentru monitorizarea zonei proaspăt operate, ce va fi scos ulterior după câteva zile.
Îngrijirea postoperatorie pentru o astfel de patologie este simplă, nefiind necesar regim alimentar, fiind nevoie doar de dezinfectare locală și pansament. Pacientul va merge la controale în mod regulat în funcție de cerințele medicului chirurg, iar firele de sutură pot fi scoase după 5-7 zile, în funcție de cât de mare a fost incizia.
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/