Cum avem grijă de imunitatea bebelușului

Imunitatea bebelușului se dezvoltă treptat, pe măsură ce organismul lui își creează propriul mecanism de luptă împotriva infecțiilor. Cum îi ajutăm să fie protejați încă din prima zi?

Sistemul imunitar al bebelușului nu este la fel de puternic ca cel al unui adult. De aceea, este de datoria noastră să îl ajutăm și protejăm încă din primele zile de viață.

La naștere

În timpul sarcinii, mama transmite bebelușului anticorpi care îl vor proteja în primele luni de viață. Tipul și cantitatea de anticorpi depinde de nivelul de imunitate al mamei.

Acest sistem imunitar înnăscut nu este însă matur și se va dezvolta treptat, pe măsură ce organismul copilului va intra în contact cu germeni și agenți patogeni și își va dezvolta propriul mecanism de luptă împotriva acestora.

Ce facem pentru a proteja imunitatea bebelușului?

Alăptarea.

Atunci când mama intră în contact cu diferiți germeni, sistemul imunitar matur dezvoltă anticorpi care o ajută să lupte cu infecțiile. Mama continuă să îi transmită copilului anticorpi prin intermediul laptelui matern, în special al colostrului. Deoarece, deobicei mama și bebelușul sunt expuși la același mediu, anticorpii mamei îl ajută pe acesta să fie protejat.

Am vorbit mai multe despre beneficiile colostrului aici.

Mâncarea specială pentru bebeluși.

Pentru mamele care nu pot să alăpteze sau pentru perioada în care copilul nu mai este alăptat, mâncarea pentru bebeluși, pe care o găsim în farmacii sau magazine de specialitate, este potențată cu vitamine și minerale în proporții echilibrate pentru cei mici.

Vitamina D3

Până la 2 ani, Vitamina D3 face parte din schema clasică antirahitism, indicată de medicii pediatri din România. După 2 ani, putem începe să administrăm copiilor vitaminele C și D pentru a suplini aportul de vitamine. Faceți asta la indicația unui specialist.

Răceli

În cazul răcelilor dese sau al altor patologii care scad imunitatea, este extrem de important să cerem opinia unui medic pediatru, pentru a identifica și trata patologia de bază.