Cum ne pregătim pentru o operație?

Orice intervenție chirurgicală, simplă sau complexă, poate fi un motiv de îngrijorare pentru pacient. Fii atent la aceste aspecte generale în pregătirea pentru o operație, pentru a reduce riscurile.

Pregătirea, fizică și psihică, pentru operație este o parte foarte importantă din procedură. În funcție de complexitatea intervenției, medicul curant te va îndruma cu sfaturi și recomandări pentru o pregătire eficientă.

Sunt câteva aspecte generale care trebuie luate în considerare în pregătire.

Anestezia

O operație care necesită doar anestezie locală nu are nevoie de nicio pregătire în prealabil.

În schimb, dacă vorbim de o anestezie rahidiană (în spate) sau generală (care te adoarme complet), acestea impun condiții diferite.

Pentru ca anestezia să fie eficientă și cu riscuri minime, trebuie să acordăm atenție consultului preanestezic. Acesta este efectuat, înainte de operațiile mai complexe, de medicul anestezist, care îți va pune întrebări legate de:

  • Starea generală de sănătate
  • Bolile de care suferi
  • Dacă urmezi vreun tratament sau iei medicamente. Atenție! Este foarte important să menționezi medicamentele anticoagulante – de subțiere a sângelui, antibiotice etc.
  • Dacă ai suferit alte intervenții chirurgicale
  • Dacă ai alergii la alimente sau medicamente
  • Dacă ai avut sau ai afecțiuni precum hepatită, tuberculoză, HIV/SIDA etc.

Cu cât îți cunoști mai bine istoricul medical și oferi mai multe informații despre starea ta de sănătate, cu atât mai bine vor ști medicii să aleagă tratamentul potrivit și să preîntâmpine eventuale complicații.

Alimentația și medicamentele

În pregătirea unei operații (complexe), nu consuma alimente sau lichide în ziua intervenției sau măcar cu 6 ore înainte de administrarea anesteziei. Marele pericol pentru pacient în această situație sunt vărsăturile.

Totuși, cu o zi înainte de operație, este recomandat să bei multă apă, pentru o hidratare corespunzătoare a țesuturilor.

Dacă urmezi tratamente pentru boli cronice sau iei medicamente zilnice, vorbește cu medicul curant despre, dacă și cum să le iei în ziua operației.

Evită în mod special cafeaua, alcoolul, sucurile carbogazoase și fumatul.

Alte aspecte de luat în considerare

Înainte de operație, nu folosi creme de corp, machiaj sau orice alt produs cosmetic.

Dacă ai bijuterii, ceasuri, lentile de contact etc., asigură-te că le dai jos înainte să te îndrepți spre sala de operație. Poți lua cu tine proteze dentare, aparate de auz sau ochelari, dar acestea vor fi îndepărtate înainte de administrarea anesteziei.

Există și situații aparte (de exemplu operațiile pe colon, stomac sau orice segment al tubului digestiv), care necesită pregătire preoperatorie specială. Discută aceste aspecte cu medicul și întreabă-l dacă este nevoie să faci ceva anume înainte de operație.

Orice intervenție chirurgicală, simplă sau complexă, poate fi un motiv de îngrijorare pentru pacient. De aceea, este esențial ca, în prealabil, să discuți cu medicul, pentru a te asigura că ai toate detaliile puse la punct, că te pregătești corespunzător și că înțelegi toate etapele intervenției. Doar așa poți reduce riscurile și te poți pregăti și mental pentru acest eveniment.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/