Cum tratăm corect arsurile casnice?

Te-ai ars la bucătărie cu ulei încins sau apă clocotită?

Uite ce trebuie să știi și care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci pentru a obține o vindecare corectă.

Pune ceva rece pe zona de piele arsă cât mai repede

Un cub de gheață, o pungă de mazăre din congelator, o sticlă cu apă rece din frigider. În acest mod, temperatura locală scade brusc și procesele de necroză simultane arderii se autolimitează. Totuși, nu exagera cu gheața, pentru că necroza postcombustională se va extinde cu necroză prin hipotermie. Adică apare degerătura. 1-2 minute este suficient.

Profită de faptul că ești în bucătărie

Pune zahăr sau miere pe zona arsă pentru a ajuta vindecarea. Studiile arată că zahărul și mierea sunt extrem de utile în vindecarea plăgilor de orice tip, de la cea postoperatorie, la cele din necrozele de decubit sau chiar în cazul plăgilor survenite la diabetici. Dacă epiderma s-a descuamat și este “carne vie”, aplică zahăr tos alb. Dacă epiderma este încă acolo, pune miere peste ea.

Mergi la farmacie

Mergi la farmacie și întreabă de preparate speciale pentru tratarea arsurilor. Îți recomandăm Oximed.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/

Important!

Dacă arsura este extinsă sau a survenit pe zone delicate cum ar fi fața, pliurile palmare, interdigital, ureche, pleoape, atunci trebuie să programezi de urgență o consultație la medicul specialist în chirurgie plastică, pentru a-ți da indicații și pentru a monitoriza vindecarea, eliminând astfel, pe cât posibil, riscul cicatrizării vicioase.