În ce constă îngrijirea corectă postoperatorie la domiciliu?

Pentru o recuperare de calitate și o vindecare chirurgicală corectă, este esențial ca, odată externat, pacientul să respecte recomandările postoperatorii.

Ai ieșit din sala de operație. Te-ai trezit din anestezie. Intervenția a fost una reușită. Ce urmează?

Pentru o recuperare de calitate și o vindecare chirurgicală corectă, este esențial ca, odată externat, pacientul să respecte recomandările postoperatorii ale medicului curant.

Pansamentele

De fapt, operația este o tăietură la nivelul pielii, care poate sau nu să traverseze toate straturile acesteia. Odată efectuată intervenția, pielea este cusută sau capsată cu diferite materiale, resorbabile sau neresorbabile.

De aceea, cea mai importantă parte a îngrijirii postoperatorii este ca pacientul să știe cum să se panseze corect.

Indiferent de tipul de operație, pansamentul plăgii operatorii trebuie schimbat de câte ori este nevoie. Fie că te pansezi o dată sau de cinci ori pe zi, zona trebuie îngrijită și dezinfectată. În același timp, nu trebuie să facem exces de soluții dezinfectante, deoarece unele dintre ele, utilizate în cantități mari, pot arde pielea.

Cum recunoaștem momentul când trebuie schimbat pansamentul?

Dacă ai suferit o operație fără complicații, iar plaga operatorie nu prezintă scurgeri, o dată pe zi este suficientă.

Dacă plaga operatorie prezintă scurgeri lichide, iar medicul chirurg te-a avertizat în acest sens, vei schimba pansamentul de câte ori este necesar, pentru a menține zona curată. Este important să nu lăsăm pansamentele să se umezească.

Cum ne pansăm corect?

În primul rând, spală-te bine pe mâini înainte de a începe. O tăietură încă nevindecată prezintă un risc mare de infecții.

Leucoplastul se îndepărtează cu blândețe, având grijă să nu rupi stratul de piele de la suprafață. Dacă operația nu prezintă scurgeri, pansamentul se îndepărtează ușor. Dacă observi că pansamentul s-a lipit de operație, poți folosi soluție dezinfectantă sau ser fiziologic pentru a-l înmuia și a-l desprinde.

Odată descoperită plaga operatorie, aceasta se șterge cu un pansament steril, îmbibat în soluție dezinfectantă, preferabil betadină. În final, se aplică pansamentul steril nou peste operație și se fixează de piele cu leucoplast.

Dacă ai suferit o operație mai complexă, ce a necesitat, de exemplu, inserția unor meșe, medicul te va ghida cum să schimbi meșele, sau te va programa pentru pansat ori de câte ori este nevoie.

Alte recomandări

  • Este important să ai o alimentație corectă. În funcție de tipul de operație, aceasta poate să includă diferite restricții alimentare, în perioada postoperatorie.
  • Consumă multe lichide, pentru o hidratare corespunzătoare.
  • Evită efortul fizic intens și prelungit. Totuși, dacă nu îți este specific recomandat acest lucru, nu sta în pat și reia progresiv mersul.
  • Reia progresiv activitățile de zi cu zi.

Îngrijirea corectă postoperatorie a plăgilor chirurgicale influențează foarte mult vindecarea. În funcție de tipul de operație, medicul curant te va chema la spital pentru a scoate firele sau capsulele, de la 5-7 zile postoperator la mai mult.

Foarte important!

Dacă nu te simți bine după operație, prezenți febră, frisoane, plaga operatorie prezintă roșeață, durere, sensibilitate crescută, diferite scurgeri despre care nu ai fost avertizat chiar și la o lună de la operație, ia legătura cu medicul care te-a operat.

Sănătatea este cel mai de preț lucru. Ai grijă de ea în orice moment, cu unul din abonamentele eTELEDOC.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/