Ce să faci dacă te înțeapă o albină?

Albinele reprezintă o categorie aparte de insecte. Pe lângă faptul că acestea ne oferă miere proaspătă și ne polenizează florile, înțepătura de albină poate da șoc anafilactic.

‍Acestea în general nu înțeapă neprovocate. Odată ce albina a înțepat aceasta moare. De făcut diferența între înțepăturile de albine și cele de viespi (acestea înțeapă de mai multe ori).

‍Ce e de făcut în cazul înțepăturii de albină?

‍La locul înțepăturii de albină regăsim acul acesteia, care trebuie scos rapid, ridicat cu unghia sau cu o pensetă. Nu cuprindeți acul între degete deoarece există riscul ca să îl afundați și mai rău.  Odată ce albina a injectat veninul, la locul înțepăturii, apare o durere intensă, se va inflama perilezional și se va înroși pielea.

Dezinfectați local și aplicați o compresă rece aproximativ 10 min. Dacă aveți spray special pentru înțepături de insecte/albine, este bine să îl folosiți odată ce ați dezinfectat zona.

În cazul în care înțepătura de albină a survenit la nivelul feței, ochilor, gurii și apare umflătura, va trebui să consultați cât mai repede un medic. Riscul de șoc anafilactic este mare și o conduită terapeutică rapidă și corectă va face diferența dintre viață și moarte.

‍Există persoane care sunt alergice la veninul de albină și astfel dezvoltă o alergie semnificativă (șoc anafilactic).

Aceasta se poate manifesta prin buze, limbă, față umflate, dificultăți în respirație, sufocare, amețeală, stări de vomă, agitație, stări de leșin. În aceste momente trebuie să conștientizați gravitatea situației și să cereți de urgență ajutorul unui medic. Sau să vă deplasați de urgență la cea mai apropiată unitate spitalicească.

‍Cum putem preveni înțepăturile de albine și de insecte?

Este foarte importantă prevenția în acest context.

Evităm activitățile intense pe timp de vară, atunci când albinele sunt cele mai active, evităm în parcuri zonele cu multe flori. Evităm stupii și cuiburile de viespi, montăm plase de insecte la geamuri, evităm să folosim parfumuri puternice care imită mirosul florilor pentru a nu a atrage albinele. Utilizăm loțiunile de corp anti-insecte.

În caz că vă știți cu un teren alergic este indicat să aveți în permanență la dvs. un antihistaminic. Iar dacă ați experimentat în viața dvs. un șoc anafilactic la orice, este indicat să purtați o brățară în acest sens pentru a-i avertiza pe salvatorii dumneavoastră de pericolul în care vă aflați în caz că sunteți înțepat de albină sau altă insectă, și sunteți găsit fără cunoștință.

Dr. Dorina Vintilescu,
Medic eTELEDOC