Nu toți copiii cu diabet tip 2 au obezitate: Ce trebuie să știe părinții
Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut și sub numele de diabet zaharat non-insulino-dependent, este o afecțiune care influențează modul în care corpul metabolizează zaharul (glucoza).
La sfârşitul secolului XX, incidenţa diabetului de tip 2 la copii a crescut dramatic. Considerat până nu demult o afecţiune caracteristică persoanelor supraponderale/obeze de vârsta medie, diabetul de tip 2 prezintă în ultimii ani o incidenţă alarmantă în rândul copiilor şi adolescenţilor din întreaga lume dar mai ales în anumite grupuri populaţionale (hispanici, indienii Pima, afro-americani şi asiatici).
Această tendinţă de creştere a prevalenţei diabetului de tip 2 la copii este atribuită sporirii ratei obezităţii în rândul persoanelor de vârstă tânără dar obezitatea nu reprezintă singurul factor determinant al bolii.
Printre factorii implicaţi în apariţia diabetului de tip 2 amintim:
- greutatea mică la naştere (< 2500 g) sau naștere prematură (înainte de 39 de săptămâni, sau peste 40 de săptămâni de gestație),
- nou-născutul macrosom din mamă diabetică (> 4000 g),
- pubertatea precoce (apariţia pilozităţii pubiene sub vârsta de 8 ani). Instalarea precoce a pubertății contribuie, de asemenea, la apariţia IR (cu o scădere de aproximativ 30% a sensibilităţii periferice la insulină şi o creştere compensatorie a secreţiei). Hormonul de creştere (GH) este considerat un factor ce contribuie la dezvoltarea IR la pubertate, existând o corelaţie invers proporţională între nivelul GH şi nivelul de acţiune a
- vârsta și sexul (mulți copii dezvoltă diabetul zaharat la începutul adolescenței, dar acesta poate sa apară la orice vârstă; fetele sunt mai predispuse la a dezvolta diabet de tip 2 decât băieții.
- moștenirea genetică (rudele de gradul 1 al pacienților cu diabet de tip 2 au un risc de 3 ori mai mare de a face această boală)
- rasa sau etnia ( anumite rase și etnii precum cea hispanică, afro-americană și amerindiană au mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2)
- stilul de viață nesănătos, cu o alimentație deficitară în nutrienți și bogată în carbohidrați, cu lipsă de hidratare și sedentarism, factori care se datorează și deficitului de vitamină Există un mare număr de studii care dovedesc că deficitul de vitamină D este legat de riscul dezvoltării diabetului de tip 2, suplimentarea cu vitamina D conducând la o reducere semnificativă a rezistenței la insulină, a colesterolului LDL și a colesterolului total.
Vitamina D poate să prevină complicațiile devastatoare ale acestei boli perfide, precum atacurile de cord, insuficiența renală, hipertensiune arterială, apnee obstructivă în somn, steatoză hepatică ( boala ficatului gras) și sindromul ovarului polichistic la fete.
Adesea, diabetul de tip 2 la copii se poate dezvolta treptat fără simptome vizibile.
Uneori, tulburarea este diagnosticată în timpul unui control de rutină.
Unii copii ar putea prezenta aceste semne și simptome ca urmare a zahărului crescut în sângele lor:
- Senzație de sete și urinare frecventă;
- Foame crescută pe fond de slăbire accentuată;
- Oboseală și vedere încețoșată;
- Pigmentarea pielii (cel mai adesea în jurul gâtului sau la subsuori și inghinal).
Alegerile sănătoase în stilul de viață atât a viitoarelor mămici cât și a copiilor din cea mai fragedă pruncie, pot preveni diabetul zaharat al copiilor.