În fiecare an este „pandemie” de AVC…
De mai mulți ani aflăm că, într-o medie anuală, conform statisticilor, aproximativ 55.000 de români anual suferă un accident vascular cerebral, afecțiune pentru care există o procedură salvatoare eficientă doar dacă este aplicată în primele 4-5 ore de la debutul simptomatologiei.
Este important să știți că tromboliza efectuată în acest interval de timp poate să salveze viața cuiva drag.
Anul acesta, în primele două trimestre, din cei 27.506 pacienți diagnosticați și internați cu un AVC ischemic, aproximativ 8% au primit ajutor medical în așa numita „fereastra terapeutică” pentru efectuarea intervenției salvatoare.
Tromboliza intravenoasă în accidentul vascular cerebral acut ischemic induce pacientului tratat la timp remisia completă a deficitului neurologic și recuperarea fără sechele.
Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică neinvazivă care constă în injectarea unei substanțe trombolitice. Aceasta se administrează intravenos pentru a dizolva cheagul de sânge care blochează circulația, iar țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează, astfel încât deficitul neurologic se (poate) remite complet.
Medicii specialiști ne atrag atenția asupra faptului că este esențial ca, la apariția primelor simptome neurologice, pacientul sau aparținătorul să solicite imediat opinia unui medic urgentist sau medic de familie și să se prezinte într-un serviciu de urgență. De asemenea, este foarte important ca pacienții să-și noteze cu foarte mare precizie ora la care au apărut primele simptome neurologice.
Dacă tromboliza se poate administra în 46 de spitale din toată țară, există și o altă procedură specială, minim invazivă, trombectomia – prin care se introduce un dispozitiv fin filiform, pe o arteră, până în creier pentru a se îndepărta cheagul de sânge, dar care se poate realiza în doar 6 unități spitalicești din țară: 3 spitale în Capitală și câte 1 spital în orașele Târgu Mureș, Timișoara și Suceava. Se întâmplă acest lucru și pentru că există doar 15 medici pregătiți pentru a efectua aceste proceduri.
Autoritățile lucrează, în acest moment, la un plan pentru extinderea centrelor de tratament pentru pacienții cu AVC.
„Avem deja finalizată propunerea de curricula de pregătire. Am identificat și trei centre de pregătire, inițial, și le vom extinde pe măsură ce se îmbunătățește și resursa umană. Din ianuarie o să înceapă pregătirea acestor medici din diverse specialități astfel încât până la finalul anului viitor să avem primii absolvenți ai cursurilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
(Până acum doar medicii radiologi puteau obține această competență, de anul viitor, promite ministrul Sănătății, au acces inclusiv neurologii, neurochirugii și cardiologii intervenționiști.) Pregătirea specialiștilor va dura un an.
Așadar, fiecare secundă contează! Este nevoie de un medic specializat care să recunoască rapid simptomele la debut și astfel, viața celui drag poate fi salvată! Pentru aceasta există un serviciu dedicat, o platformă care a reunit medici specializați și experimentați în urgențe medicale.
Abonează-te acum la eTELEDOC și poți beneficia de expertiza unui medic urgentist atunci când fiecare secundă contează!
Tot vorbim despre cât de importantă este intervenția instant a medicului urgentist atunci când viața omului este în pericol! Puțini înțeleg și conștientizează însă că un simplu abonament, pentru toată familia, la o platformă de medicină de urgență online, le poate salva viața în astfel de situații nefericite.
Iată simptomele neurologice de AVC care pot apărea brusc și care ar trebui sa îi aducă pe pacienți la medic:
- tulburări motorii și sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumătăți a corpului);
- tulburări de vorbire – de exprimare sau de înțelegere a vorbirii;
- tulburări de deglutiție (înghițire), schimbarea bruscă a vocii, de asemenea brusc instalate; tulburări de echilibru sau în coordonarea mișcărilor;
- diplopie (vedere dublă) instalată brusc;
- tulburări de vedere cu pierderea bruscă a vederii la un ochi; asimetria bruscă a feței.
Trebuie spus că, astăzi, cei mai multi pacienți cu accident vascular cerebral (AVC) supraviețuiesc, dar această patologie este prima cauză medicală de handicap motor sau demență din cauza întârzierilor nepermis de mult în diagnosticarea și inițierea terapiilor salvatoare.
Accidentul vascular cerebral ischemic reprezinta aproximativ 75% din toate atacurile cerebrale și este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sânge, cu oprirea consecutiva a debitului sangvin și, în consecință, a aportului de oxigen în teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducând în final, fără atitudinea terapeutică eficientă și rapidă, la pierderea definitivă a țesutului cerebral și sechele pe viață.