Un consum crescut și regulat, însumând două sau mai multe căni de cafea pe zi are efecte negative asupra sănătății cardiovasculare, crescând riscul de boala coronariană ischemică sau de accident vascular, în special la persoanele cu hipertensiune arterială severă.

În schimb, consumul de ceai verde nu a fost asociat cu un risc crescut de deces legat de bolile cardiovasculare. În ciuda faptului că și ceaiul verde conține un compus similar cofeinei, cantitatea și tipul acesteia face diferența. Astfel, cafeaua oferă mai mult de trei ori cantitatea de stimulent decât ceaiul verde.

Potrivit studiilor/cercetărilor consumul regulat de ceai verde poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer de sân, ajută la prevenirea maladiei Alzheimer, îmbunătățește memoria și cogniția.

Unele studii au evidențiat că aportul de ceai verde contribuie la reducerea colesterolului rău și a trigliceridelor și poate combate ateroscleroza, prevenind formarea plăcii în vasele de sânge. De asemenea, unii compuși din ceaiul verde relaxează vasele de sânge ceea ce ajuta la explicarea proprietăților antihipertensive.