6 Super alimente pentru un sistem imunitar sănătos
Imunitatea este o prioritate mai mare ca niciodată pentru majoritatea oamenilor – și pe bună dreptate. Aceasta pare să fi devenit subiectul de sănătate cel mai fierbinte în ultimii 3 ani.
Una dintre cele mai bune moduri de-a lungul vieții de a vă susține imunitatea este prin alimentație și obiceiuri alimentare inteligente.
Rolul Nutriția în reglarea sistemului imunitar
Cercetările arată că nutriția poate ajuta la reglarea optimă a funcției imune înnăscute și adaptative, susținând capacitatea corpului de a lupta împotriva agenților patogeni. Nutriția joacă, de asemenea, un rol important în scăderea inflamației cronice de grad scăzut.
Susținerea imunității este un factor cheie în asigurarea sănătății organismului nostru. Pentru a susține acest proces avem nevoie de o gama largă de vitamine și minerale, care se găsesc din abundență în superalimente.
Superalimentele
Superalimentele sunt produse alimentare excepţional de bogate în energie şi în substanţe nutritive, cu un potenţial terapeutic fără egal. Surse de proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanţi, grăsimi şi uleiuri bune, aceste produse reprezintă elementele esenţiale care să ne asigure o stare de excelenţă nutriţională, de sănătate şi de bunăstare.
Cel mai bun plan de alimentație pentru un sistem imunitar robust se aliniază extrem de bine cu sfaturile familiare de nutriție și ar trebui să se concentreze în special pe o mulțime de plante întregi, în special fructe și legume.
O dietă care întărește imunitatea necesită, de asemenea, alimente cu probiotice (acele bacterii „bune” pentru un microbiom intestinal sănătos) și proteine, pe care atât sursele animale, cât și vegetale le pot furniza. Și, desigur, ceea ce mănânci și bei este doar o parte a creșterii imunității. Alte obiceiuri importante includ gestionarea stresului, somnul insuficient (adică șapte până la opt ore pentru majoritatea adulților) și menținerea activă fizic.
Cele mai bune alimente pentru imunitate:
1. Alimente verzi cu frunze
Când vine vorba de a determina ceea ce face un aliment sănătos, mulți apelează la conținutul de macronutrienți (carbohidrați, grăsimi și proteine) și micronutrienți (vitamine și minerale). Dar când vine vorba de plante, puterea lor nutritivă este mult mai profundă, datorită compușilor vegetali – numiți și fitochimici, compuși fenolici, polifenoli sau fitonutrienți.
Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza, spanacul și rucola sunt unele dintre cele mai bune alimente de consumat în mod repetat fiind bogate în micronutrienți, în special vitamina C și vitamina K dar și alți nutrienți pro-imunitate precum beta-carotenul, folatul și vitamina B9 care sunt esențiale pentru promovarea unui sistem imunitar sănătos.
2. Alimente probiotice
Există o asociere strânsă între microbiomul tău intestinal și dezvoltarea și maturizarea sistemului imunitar , după cum arată studiile. Există numeroase beneficii ale alimentelor fermentate, cum ar fi chefirul, varza murată și borșul, iar specialiștii confirmă că un consum al acestor produse naturale puternice este una dintre cele mai bune modalități de a vă susține sistemul imunitar și microbiomul intestinal.
3. Citricele
Citricele, precum portocalele și grapefruitul, sunt pline de vitamina C – un nutrient esențial pentru o funcție imunitară de top. Vitaminele C si E din citrice au efect antiinflamator natural, care poate ajuta la prevenirea rupturilor musculare și la ameliorarea durerilor. Bioflavonoidele și uleiurile esențiale protejează împotriva radicalilor liberi care provoacă numeroase afecțiuni.
4. Fructele de pădure
Datorită conținutului ridicat de fibre al fructelor, antioxidanți și fitochimicale numite flavonoide, consumul de fructe de pădure poate împiedica tulburările digestive și cancerul de colon; sunt bogate în acid folic și vitamina C – două substanțe nutritive esențiale pentru femei.
5. Proteinele
Proteinele de calitate ajută organismul să repare țesuturile și mușchii, să construiască anticorpi și să promoveze sinteza aminoacizilor necesari pentru funcția imunitară. Alegeți proteinele slabe precum cele din fasole, linte, tofu, pește alb, pui sau curcan fără piele.
6. Ceaiul verde
Ceaiul verde are un conținut de cofeină care oferă un plus de energie și este bogat în antioxidanți și compuși polifenolici, care au efecte antiinflamatorii puternice. Ceaiul verde este deosebit de bogat în fitonutrienți epigalocatechin-3-galat (EGCG), despre care se spune că este unul dintre principalii nutrienți responsabili pentru utilizarea medicinală istorică a ceaiului verde care ajută la prevenirea deteriorării celulelor.
Concentrarea pe alimente bogate în nutrienți și comportamente sănătoase de viață vă poate ajuta pe dvs. și familia dvs. să rămâneți cu un pas înainte.
În concluzie, alegeți superalimentele, pentru a vă bucura din plin de beneficiile oferite de acestea!
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/