Consumul de struguri poate proteja pielea de efectele nocive ale UV
Efectele negative ale razelor UV asupra pielii se datorează expunerii prelungite la radiațiile ultraviolete de la soare sau surse artificiale, cum ar fi paturile de bronzat. Radiațiile UV pot provoca o varietate de probleme ale pielii, inclusiv arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer de piele.
Strugurii sunt o sursă valoroasă de numeroși fitonutrienți, inclusiv componentul studiat intens, resveratrol.
Un lucru care merită abordat este potențialul consumului alimentar de struguri în modularea pozitivă a sănătății umane. Multe studii au sugerat beneficii cardiovasculare. Unele lucrări au indicat activitate chimiopreventivă a cancerului.
Datele sunt deosebit de convingătoare în domeniul prevenirii cancerului de piele.
Strugurii conțin compuși fenolici, inclusiv resveratrol, flavon-3-etanoli, acid cafeic, acid elagic şi quercetin.
- Compușii fenolici au proprietăți anticancerigene. Au fost corelați cu inhibarea de diferite tipuri de cancer precum cel de colon, esofag, plămâni, ficat, cancer mamar și de piele.
- Resveratrolul poate inhiba formarea de cancer în moduri diferite: oprește deteriorarea ADN-ului, îmbunătățește repararea ADN-ului, încetinește atât creșterea tumorii cât și transformarea celulelor din normale în canceroase.
Consumul de struguri poate proteja împotriva daunelor UV ale pielii – Studiu recent
În această analiză cu 29 de voluntari, cercetătorii au examinat impactul consumului de pulbere de struguri întregi împotriva fotodeteriorării cauzate de lumina UV. A fost vorba despre echivalentul a 2,25 căni de struguri pe zi, timp de 14 zile.
Răspunsul pielii subiecților la lumina UV a fost măsurat înainte și după consumul de struguri timp de două săptămâni. S-a determinat doza-prag de radiații UV care a indus înroșirea vizibilă după 24 de ore. (Doza minimă de eritem – MED)
A fost efectuată analiza metabolomică a microbiomului intestinal, a probelor de sânge și urinare. Participanții la studiu care au consumat 2 ¼ căni de struguri pe zi, timp de două săptămâni, au arătat o rezistență crescută la arsurile solare.
Studiul a evidențiat și o potențială corelație între intestin și piele. Asta pentru că acei participanți care aveau rezistență la UV aveau și profiluri microbiomice și metabolomice unice. Compușii naturali numiți polifenoli, găsiți în struguri, pot fi responsabili pentru aceste efecte protectoare. Cu alte cuvinte, profilurile genetice includ trăsături digestive și metabolice care le permit să se bucure de rezistență la arsurile solare după ce mănâncă struguri.
Prezentul studiu se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi științifice conform cărora consumul de struguri poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiațiilor UV.
Cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiațiile UV de la soare: aproximativ 90% din cancerele de piele non-melanomic, respectiv 86% din melanoame. În plus, se estimează că 90% din îmbătrânirea pielii este cauzată de soare.
Sursa: scitechdaily.com
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/