Alimentele ultraprocesate pot duce la un declin cognitiv – Studii recente

Alimentele ultraprocesate pot contribui la declinul cognitiv, arată studii recente. În condițiile în care tot mai mulți oameni au o alimentație bazată preponderent pe alimente ultra-procesate, un nou studiu, arată consecințele acestor alimente asupra sănătății.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că sănătatea fizică și mentală-cognitivă sunt strâns legate una cu cealaltă, și în corelare directă cu ceea ce mâncăm, așa că nu este surprinzător faptul că această ultimă cercetare sugerează și o afectare a creierului.

Alimentele procesate necesită puțină pregătire și sunt adesea ușor de consumat, deoarece de obicei nu duc la o senzație de sătul la fel ca atunci când mănânci alimente întregi precum fructe, legume, fasole, cartofi, ouă, fructe de mare sau carne. Și o gamă largă de alimente ultra-procesate pot fi deghizate sau chiar promovate ca fiind sănătoase.

Alimentele procesate sunt produse cu foarte puține ingrediente întregi și conțin adesea arome, coloranți sau alți aditivi.

Pe listă intră anumite tipuri de pâine, biscuiți, prăjituri, gustări prăjite, dulciuri de cofetărie, supe și creme la plic de diverse feluri, înghețată, bomboane, sucuri acidulate, hot dog, anumite salamuri, etc. Mâncărurile congelate sunt, de asemenea, în fruntea alimentelor procesate.

Mulți factori care contribuie la declinul cognitiv sunt în afara controlului unei persoane, cum ar fi factorii genetici și socioeconomici. Dar cercetările în curs indică din ce în ce mai mult că o dieta greșită este un factor pentru tulburările de memorie în timpul îmbătrânirii normale și crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Rata declinului cognitiv

Într-un studiu din decembrie 2022, cercetătorii au comparat rata declinului cognitiv pe parcursul a aproximativ opt ani între grupuri de oameni care au consumat cantități diferite de alimente procesate. La începutul studiului, peste 10.000 de participanți care locuiau în Brazilia și-au raportat obiceiurile alimentare din ultimele 12 luni.

Apoi, pentru anii următori, cercetătorii au evaluat performanța cognitivă a participanților cu teste standard de memorie și funcție executivă. Cei care au urmat o dietă care conținea mai multe alimente ultraprocesate la începutul studiului au prezentat un declin cognitiv mai mare în comparație cu cei care au mâncat puțin sau deloc alimente ultraprocesate.

Aceasta a fost o diferență relativ modestă în rata declinului cognitiv între grupurile experimentale. Nu este încă clar dacă mica diferență de declin cognitiv asociată cu un consum mai mare de alimente ultraprocesate va avea un efect semnificativ la nivelul unei persoane individuale.

Asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și demență

Un al doilea studiu, cu aproximativ 72.000 de participanți din Marea Britanie, a măsurat asocierea dintre consumul de alimente ultraprocesate și demență. În grupul care consuma cele mai mari cantități de alimente ultraprocesate, aproximativ 1 din 120 de persoane au fost diagnosticate cu demență pe o perioadă de 10 ani. Pentru grupul care a consumat alimente ultraprocesate puțin sau deloc, acest număr a fost de 1 din 170.

Studiile din ultima vreme au arătat că aceste alimente sunt principalele vinovate de îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume. Studiile de mai sus au constatat că adulții care au consumat cele mai multe alimente procesate au avut o scădere cu 25% mai rapidă a „funcției executive”- capacitatea lor de a planifica, executa și acționa, decât cei care au consumat alimente mai puțin procesate.

Studiile au arătat că excesul de zahăr și grăsimi pot contribui la inflamația cronică, iar alimentele ultraprocesate ar putea, de asemenea, exacerba inflamația dăunătoare.

Dieta și alimentele ultraprocesate pot influența sănătatea creierului pe axa intestin – creier

Un alt mod în care dieta și alimentele ultraprocesate pot influența sănătatea creierului este pe axa intestin – creier, care este comunicarea care are loc între creier și microbiomul intestinal sau comunitatea de microorganisme care trăiesc în tractul digestiv.

Microbiomul intestinal nu numai că ajută la digestie, dar influențează și sistemul imunitar, producând în același timp hormoni și neurotransmițători care sunt esențiali pentru funcționarea creierului.

Mâncărurile ultraprocesate reprezintă o problemă nu doar mai târziu în viață, ci chiar de la începutul vieții, în perioada preșcolară. Aceasta este momentul în care copiii dezvoltă un gust sau o preferință pentru alimentele ultraprocesate care determină riscul viitor.

Sursa: neurosciencenews. com

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/