De ce trăiesc mai mult oamenii în „Zonele albastre”?

Mulți dintre noi au auzit de zonele albastre sau de comunitățile de pe glob, care includ Sardinia din Italia, Okinawa din Japonia și Ikaria din Grecia, unde oamenii trăiesc vieți mai lungi, mai sănătoase și mai fericite.

Noțiunea de Zone Albastre (Blue Zones) a intrat în cultura populară acum mai bine de un deceniu, prin intermediul unui articol publicat în National Geografic – “The Secrets of a Long Life” – de către Dan Buettner, explorator, educator și scriitor.

În cărțile și articolele sale Buettner, cărți traduse și apărute și la noi, vorbește de factori precum: conștientizarea scopului în viață, importanța relațiilor sociale și a unui cerc de prieteni, menținerea unui vieți active, cu activitate fizică moderată dar constantă, traiul în locuri/cartiere care favorizează mersul pe jos și, desigur, regimul alimentar. Dieta unei comunități este un factor incontestabil influent în longevitate – și te poate ajuta să trăiești în plus 10 ani buni.

Dietele comunităților din zona albastră constau în majoritate din alimente integrale, pe bază de plante, care sunt gătite minim și nu au zaharuri adăugate sau alimente procesate care au devenit integrante și inevitabile în dieta americană modernă.

Principalii dușmani ai corpului nostru sunt radicalii liberi. Aceștia provoacă îmbătrânirea celulelor și declanșează afecțiuni oncologice. La rândul lor, antioxidanții le neutralizează efectele, prelungesc tinerețea și reduc riscul de apariție a cancerului. Prin urmare, longevivii consumă cereale, afine, zmeură, nuci, anghinare, sfeclă, spanac și leguminoase, care sunt sănătoase pentru inimă, creier și stomac.

Iată un top cinci alimente despre care Buettner afirmă în cartea „Zonele Albastre” că reprezintă modul de viață din zona albastră:

Fasolea.

Aceasta oferă în mod unic un amestec de proteine și fibre, benefic pentru construirea mușchilor și menținerea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, conțin folat și magneziu, esențiale pentru creșterea celulelor și, respectiv, creșterea musculară. Majoritatea americanilor nu primesc suficiente fibre în dieta lor, iar Buettner subliniază dependența microbiomului de fibre pentru a funcționa corect. O ceașcă de fasole oferă aproximativ jumătate din recomandarea zilnică de fibre.

Fructe întregi și verdeață cu frunze.

„Oamenii din zonele albastre mănâncă o varietate impresionantă de legume de grădină și verdeață cu frunze (în special spanac, varză, sfeclă și napi) când sunt în sezon; pun la saramură sau usucă surplusul pentru a se bucura în extrasezon”, scrie Buettner în cartea sa.

NUCI.

Migdale, fistic, nuci obișnuite, alune, semințe de floarea soarelui și de dovleac, nuci braziliene și arahide – consumați o cât mai mare varietate din aceste nuci pentru a nu vă plictisi de ele. Conțin proteine și fibre și pot reduce riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă și inflamație.

CARTOFI DULCI.

Aceștia conțin structuri complexe de carbohidrați și proteine, sunt plini de vitamine cruciale pentru întărirea microbiomului intestinal, care ajută la digestia și întărește sistemul imunitar.

CURCUMA.

Turmericul, un ingredient comun găsit în curry, este un condiment antiinflamator major și a fost folosit pentru a trata probleme digestive, probleme hepatice și răni.

În zonele albastre oamenii beau în medie 6 pahare de apă pe zi. Mai mult decât atât, își permit uneori să bea o ceașcă de cafea dimineața și un pahar de vin la cină. În schimb, dieta lor nu implică băuturi carbogazoase, băuturi bogate în zahăr și conservanți și băuturi alcoolice tari care au efecte negative asupra sănătății.

De asemenea, centenarii din zonele albastre din lume au o mare capacitate socială și spirituală. Prezența unor relații sănătoase cu prietenii și familia creează o conexiune reală cu mediul și o viziune spirituală asupra vieții.

Surse:
Zonele albastre. 9 lectii despre cum sa traiesti mai mult de la cei mai longevivi oameni, Dan Buettner
Solutia zonelor albastre: Cum sa mancam si sa traim asemenea celor mai sanatosi oameni de pe planeta, Dan Buettner

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/