Acestea sunt 6 dintre cele mai nutritive sucuri naturale

Cu toții știm că fructele și legumele sunt sănătoase și aduc numeroase beneficii sănătății noastre, fiind pline de fibre, vitamine și săruri minerale. Pentru a ne menține sănătoși sau ca parte a unei diete este recomandat să le consumăm zilnic ca atare sau sub formă de suc.

1. Sucul de sfeclă roșie

Sfecla roșie se laudă cu un profil nutrițional impresionant. Aceasta este bogată în vitaminele A, B1, B2, B6 și C. Se știe că frunzele au un conținut de fier mai mare chiar decât spanacul. Ele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, magneziu, cupru, fosfor și sodiu. Mai mult, frunzele conțin acid folic, mangan, potasiu, fibre și carbohidrați sub formă de zaharuri naturale.

Conținutul de fier este de cea mai bună calitate pentru regenerarea sângelui. Sucul de sfeclă a câștigat popularitate în ultimii ani datorită beneficiilor asociate pentru sănătate. Sucul de sfeclă poate crește rezistența la efort fizic, îmbunătățește fluxul sanguin și să contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Un pahar de suc de sfecla roșie conține multe substanțe nutritive, dar și antioxidanți. Este detoxifiant și are o mulțime de alte beneficii asupra sănătății.

Beneficiile sucului de sfeclă

Un pahar (240 ml) de suc de sfeclă oferă:

  • Calorii: 70
  • Proteine 1 gram
  • Carbohidrați: 18 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zahăr: 13 grame

Sucul de sfeclă are un conținut relativ scăzut de zahăr, deoarece majoritatea legumelor sunt în mod natural mai scăzute în zahăr decât fructele.

În plus, sfecla este o sursă excelentă de betalaine, care sunt pigmenți ce conferă legumelor culoarea roșu-închis. Aceasta substanță are proprietăți antioxidante puternice asupra ficatului. Sucul de sfecla rosie are capacitatea de a regenerea ficatul, protejandu-l de factorii externi nocivi și de depunerile de grăsime. Acţionează ca antioxidanţi puternici, reducând riscul de boli de inimă, inflamaţie şi anumite tipuri de cancer. Sucului de sfecla roșie i-a fost atribuit de către terapeutul naturist austriac Rudolf Breuss rolul de a fi unul din cele mai puternice remedii în tratarea cancerului și a leucemiei.

Sucul de sfeclă este, de asemenea, bogat în nitrați anorganici, care s-a dovedit că măresc performanța atletică și scad tensiunea arterială și riscul de boli de inimă. Oxidul nitric are un rol esențial pentru menținerea unei bune circulații sanguine către toate organele din corp.

Consumul de suc de sfeclă înainte de antrenament vă va crește rezistența cardiorespiratorie – permițându-vă să faceți exerciții mai mult timp. Acest lucru se datorează faptului că nitrații găsiți în sfeclă sunt transformați în acid azotic în corpul dumneavoastră, care la rândul său crește fluxul de sânge. Acest lucru îmbunătățește funcția pulmonară și, de asemenea, întărește contracția musculară.

O dietă bogată în nitrați a fost, de asemenea, asociată cu îmbunătățirea funcției creierului. Deoarece nitrații lărgesc vasele de sânge, acest lucru permite un flux crescut de sânge către creier, ceea ce este benefic pentru funcția cognitivă.

Totuși, rețineți că conținutul de nitrați anorganici al sucului de sfeclă depinde de varietatea și condițiile de creștere ale legumelor, precum și de metoda de procesare.
Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces. Consumul regulat de sfeclă roșie reglează, deci, tranzitul intestinal.

De asemenea, sucul de sfeclă roșie este o sursă bună de potasiu. Potasiul ajută la crearea unor vase de sânge mai flexibile pentru scăderea tensiunii arteriale, adăugând un alt beneficiu pentru beneficiile pentru sănătatea cardiovasculară și a inimii. Dacă nivelul de potasiu scade prea mult, pot apărea oboseală, slăbiciune și crampe musculare. Potasiul foarte scăzut poate duce la ritmuri anormale ale inimii care pun viața în pericol.

2. Sucul de mere

Sucul de mere este unul dintre cele mai populare tipuri de suc. Un pahar (240 ml) de suc de mere oferă :

  • Calorii: 114
  • Proteine: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 28 de grame
  • Fibre: 0,5 grame
  • Zahăr: 24 grame
  • Potasiu: 5% din DV
  • Vitamina C: 3% din DV.

Sucul de mere este 88% apa și are un gust bun. Acest lucru îl face ușor de consumat în special pentru cei bolnavi și cu un risc crescut de deshidratare. Sucul de mere este o sursă moderată de potasiu, un mineral care acționează ca un electrolit și este important pentru semnalizarea nervoasă și sănătatea inimii.

De asemenea, este bogat în compuși antioxidanți precum flavonoidele și acidul clorogenic, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi care dăunează celulelor .
Sucul de mere ajută la recuperarea de la stresul moral și psihologic puternic, depășind cu succes fizicul. Doar un pahar de suc pe zi acoperă aproape complet deficitul de vitamine și minerale, protejează împotriva efectelor nocive ale radiațiilor și a tot felul de radiații interne.

Sucul de mere crud conține o doză mare de vitamina C, un nutrient care are o gamă infinită de beneficii. Unul dintre aceste beneficii uimitoare este producerea și întreținerea colagenului. Colagenul este proteina care ne face pielea suplă și fermă.

Dimineața, puteți să înlocuiți ceașcă de cafea cu un pahar de suc de mere. Efectul tonic va fi același, însă perioada de când acțiunea energiei se oprește, iar senzația de oboseală este din nou amestecată cu dorința insuportabilă de a dormi, vine mult mai târziu și nu pare atât de pronunțată.

3. Sucul de rodie

Sucul de rodie a câștigat popularitate în ultimii ani datorită beneficiilor sale nutriționale. În plus, adaugă o pată vibrantă de culoare zilei tale. Oferă energie, întinerește și stimulează tractul digestiv. Datorită conținutului ridicat de minerale, are un efect benefic asupra activității inimii și vaselor de sânge și este util pentru anemie și deficit de fier.

O porție de un pahar (240 ml) de suc de rodie oferă:

  • Calorii: 134
  • Proteine: mai puțin de 1 gram
  • Carbohidrați: 33 de grame
  • Fibre: 0,25 grame
  • Zahăr: 32 de grame
  • Potasiu: 11% din DV
  • Vitamina C: mai puțin de 1% din DV
  • Vitamina K: 22% din DV

Alte beneficii ale sucului de rodie

Sucul de rodie este bogat în vitamina K, care ajută la coagularea sângelui, sănătatea inimii și dezvoltarea oaselor.De asemenea, are un conținut ridicat de antociani antioxidanti, care conferă rodiei culoarea lor caracteristică roșu-închis.

Sucul de rodie este foarte benefic pentru ficat deoarece îl fortifică și facilitează eliminarea toxinelor. Acest beneficiu se aplică și sângelui, pe care sucul de rodie îl poate detoxifica și purifica.

Băut dimineața pe stomacul gol vă îmbunătățește dispoziția, vitalitatea și abilitatea de concentrare. În plus, acesta poate reduce nivelul de anxietate și de stres. Sucul de rodie este un remediu antistres ideal pentru persoanele care suferă de insomnie sau oboseală cronică.

Sucul de rodie poate reduce inflamația din intestin și poate îmbunătăți digestia. Poate fi benefic pentru persoanele cu boala Crohn, colită ulcerativă și alte boli inflamatorii intestinale. Sucul de rodie este un puternic antiinflamator datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți. Poate ajuta la reducerea inflamației în întregul corp și la prevenirea stresului oxidativ și a deteriorării. Flavonolii din sucul de rodie pot ajuta la blocarea inflamației care contribuie la afectarea osteoartritei și a cartilajului.

4. Sucul de portocale

Sucul de portocale este o bază clasică pentru micul dejun în întreaga lume și binecunoscut pentru proprietățile sale nutritive.

Un singur pahar (240 ml) de suc de portocale oferă:

  • Calorii: 112
  • Proteine: 2 grame
  • Carbohidrați: 26 grame
  • Fibre: 0,5 grame
  • Zahăr: 21 grame
  • Folat: 19% din DV
  • Potasiu: 11% din DV
  • Vitamina C: 138% din DV

Beneficiile sucului de portocale

Portocalele sunt o sursă bogată în Vitamina C, un antioxidant care este esențial pentru sănătatea pielii și pentru absorbția fierului. Aceasta mai este numită și vitamina imunității deoarece crește sistemul imunitar și ne ține departe de infecții, răceli și oboseală. De asemenea, sucul de portocale are efect antiinflamator, iar inflamația este o problemă cu care se confruntă toți pacienții cu boli cronice.

De asemenea, este bogat în compuși fenolici, cum ar fi acizii cinamic, ferulic și clorogenic. Acești compuși antioxidanti ajută la combaterea radicalilor liberi, care pot deteriora celulele și pot duce la boli.

Un studiu efectuat pe 30 de persoane a constatat că consumul de suc de portocale după o masă bogată în grăsimi și carbohidrați a dus la niveluri de inflamație semnificativ mai scăzute, în comparație cu apă potabilă sau apă cu glucoză. Cercetătorii au atribuit acest lucru antioxidanților din sucul de portocale.

Sucul de portocale conține potasiu, acid folic (Vitamina B9) și magneziu, substanțe care contribuie la sănătatea sistemului nervos. Totodată, portocalele sunt o sursă bogată de antioxidanți, iar aceștia protejează corpul de stresul oxidativ și previn apariția bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer sau boala Parkinson. Sucul de portocale hrănește neuronii, crește capacitatea de concentrare și întărește memoria.

De asemenea, sucul de portocale reduce prezența și efectele colesterolului „rău” și crește colesterolul „bun” în corpul dumneavoastră.

5. Sucul de grapefruit

Sucul de grapefruit oferă o varietate de avantaje pentru sănătate datorită conținutului bogat de vitamine și minerale precum vitamina A, C, E, tiamină, riboflavină, niacină, potasiu, acid folic, zinc, acid pantotenic, fosfor, mangan, calciu si cupru.

Un pahar (240 ml) de suc de grepfrut oferă:

  • Calorii: 95
  • Proteine: 1,5 grame
  • Carbohidrați: 19 grame
  • Fibre: 1,5 grame
  • Zahăr: 20 de grame
  • Folat: 9% din DV
  • Potasiu: 8% din DV
  • Vitamina C: 96% din DV
  • Vitamina E: 4% din DV

Sucul de grapefruit este bogat în antioxidanți care luptă împotriva bolilor, cum ar fi vitamina C și un compus cunoscut sub numele de naringin. Cu toate acestea, prelucrarea fructului scade conținutul de anumiți antioxidanți. De exemplu, grapefruitul întreg este bogat în beta-caroten și licopen, dar sucul de grapefruit nu are acești nutrienți.

Este important să știți că grepfrutul și sucul său interacționează cu peste 85 de medicamente, inclusiv diluanți ai sângelui, antidepresive și medicamente pentru colesterol și tensiunea arterială. Acest lucru se datorează compușilor din grapefruit cunoscuți sub numele de furanocumarine, care interacționează cu capacitatea ficatului de a procesa medicamente. Prin urmare, este esențial să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a mânca grapefruit și derivatele acestuia.

6. Sucul de roșii

Sucul de roșii nu este doar un ingredient cheie în Bloody Marys, ci este și savurat ca o băutură delicioasă și sănătoasă. În timp ce mulți oameni consideră că roșia este o legumă datorită utilizărilor sale culinare, din punct de vedere biologic este un fruct. Cu toate acestea, multe companii clasifică sucul de roșii drept suc de legume datorită aromei și conținutului scăzut de zahăr.

O cană (240 ml) de suc de roșii oferă:

  • Calorii: 41
  • Proteine: 2 grame
  • Carbohidrați: 9 grame
  • Fibre: 1 gram
  • Zahăr: 6 grame
  • Folat: 12% din DV
  • Potasiu: 11% din DV
  • Vitamina A: 6% din DV
  • Vitamina C: 189% din DV
  • Vitamina E: 5% din DV
  • Vitamina K: 5% din DV

Sucul de roșii este deosebit de bogat în vitamina C, un antioxidant puternic care susține absorbția fierului și promovează sănătatea pielii și a sistemului imunitar. De asemenea, este o sursă bună de licopen, un carotenoid și antioxidant care conferă roșiilor culoarea roșie. De fapt, 80% din licopenul alimentar provine din suc de roșii, sos de spaghete sau sos de pizza.

Beneficiile sucului de roșii

Licopenul vă poate reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. De exemplu, o analiză a legat un aport crescut de licopen cu un risc cu 13% mai mic de boli de inimă.

Sucul de roșii este foarte important în dieta femeilor datorită faptului că ajută la întărirea sistemului osos. Cantitățile semnificative de calciu și magneziu din roșii sunt responsabile cu întărirea oaselor, prin faptul că ajută la asimilarea fierului în organism.

Roșiile previn afecțiunile oculare, datorită conținutului de vitamina A, luteină și zeaxantină, printre cei mai buni antioxidanți ce protejează retina. Așadar, sucul de roșii ajută la îmbunătățirea vederii și sănătății ochilor.

Sucul de roșii este un adevărat depozit de vitamine și minerale. Acestea activează, printre altele, producția de serotonina, hormonul bucuriei. Drept urmare, starea ta de spirit se îmbunătățește și gândurile depresive se retrag.

De asemenea, sucul de roșii conține potasiu, magneziu și acid ascorbic. Aceste elemente sunt indispensabile funcționării normale a inimii și a mușchilor. În plus, previn formarea cheagurilor de sânge și stabilizează ritmul cardiac.

Sursa: healthline.com

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/