Ai o durere toracică? Iată ce cauze ar putea avea…
Ce este boala toracică?
Durerea toracică este una dintre cele mai frecvente cauze ale vizitelor la departamentul de urgență în țările cu venituri mari. Este responsabilă pentru mai mult de 8 milioane de vizite la serviciile de urgență din Statele Unite în fiecare an, ceea ce o face a doua cea mai frecventă cauză de vizite la urgență , după durerile de stomac și abdominale.
Durerea în piept poate proveni dintr-o problemă cardiacă, dar alte cauze posibile includ o infecție pulmonară, o încordare musculară, o leziune la coaste sau un atac de panică. Unele dintre acestea sunt afecțiuni grave și necesită îngrijiri medicale.
Cauzele bolii toracice
O cauză principală a durerii toracice noncardice este boala de reflux gastroesofagian, cunoscută care apare atunci când acidul din stomac sau sucul biliar ajunge din stomac înapoi în esofag provocând durere și disconfort în piept și gât.
Boala de Reflux GastroEsofagian (BRGE)
Boala de Reflux GastroEsofagian (BRGE) este o cauza des întalnită a disconfortului din zona pieptului.
Și oamenii sănătoși trec printr-un episod de reflux gastroesofagian la un moment dat. Dacă totuși aceste simptome apar de cel puțin 2 ori pe săptămână sau afectează viața de zi cu zi, ar trebui făcute investigații specifice în acest sens.
Durerea în piept asociată cu BRGE este deseori resimțită ca o arsură, localizată în spatele sternului, putând radia și către spate, gât, maxilare, brațe. Un alt simptom este senzația de regurgitare a sucului gastric.
Persoanele cu BRGE pot simți că lichidul le curge în esofag, acest lucru poate fi mai rău noaptea sau când stau întinse. În plus, există unele simptome atipice ale BRGE. De exemplu, atunci când refluxul este cronic, pot apărea dureri în gât sau faringită cronică. Un alt simptom este bronhospasmul. În unele cazuri, refluxul de acid gastric va sufoca bronhiile, provocând simptome asemănătoare astmului bronșic care stimulează traheea și provoacă tuse.
Factorii de risc care pot accentua Boala de Reflux Gastro-Esofagian
Printre factorii de risc care pot accentua și agrava BRGE se numără :
- Obezitatea sau excesul de greutate corporală care pune presiune pe abdomen, împingând în sus stomacul cu creșterea acidității gastrice, modificările anatomice cele mai frecvente sunt herniile hiatale care apar datorită slăbirii musculaturii de la nivelul hiatusului diafragmatic (peretele muscular ce separă stomacul de restul toracelui). Astfel, o mică porțiune din stomac alunecă spre torace prin diafragmă și se poziționează deasupra abdomenului în cavitatea toracică, deplasând astfel și sfincterul esofagian inferior.
- Sarcina în ultimele luni poate determina apariția BRGE, datorită nivelurilor ridicate de hormoni și a presiunii din ce în ce mai mare efectuată de fetus pe diafragmă, însă dispare imediat după naștere.
- Afecțiunile cronice preexistente: astmul, diabetul zaharat, sclerodermia (îngroșarea tegumentului).
- Golirea întârziată (digestia îngreunată)a stomacului.
Recomandări generale pentru reducerea simptomatologiei BRGE
Recomandările generale pentru reducerea simptomatologiei BRGE cuprind: reducerea consumului de grăsimi, evitarea meselor copioase, evitarea consumului de alimente cu 3 ore înainte de culcare, evitarea consumului de ciocolată, renunțarea la consumul de tutun, evitarea purtării hainelor strâmte în regiunea abdominală, menținerea sub control a diabetului și astmului, evitarea clinostatismului înainte și după masă, reducerea stresului.
Concluzie
Majoritatea pacienților pot ține sub control această boală cu o dietă potrivită, un stil de viață sănătos și cu medicamente anti-acide. Există totuși și pacienți pentru care este nevoie de intervenție chirurgicală.
Sursa: theepochtimes.com
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/