Bolile cardiovasculare la femei

Boala cardiovasculară (BCV) reprezintă cea mai frecventă cauză de deces în Europa și în Statele Unite, bolile aterosclerotice – în special bolile coronariene – fiind cel mai des întâlnite.

Riscul este chiar mai mare pentru femei, deoarece se confruntă cu disparități în gestionarea BCV, inclusiv diagnosticare întârziată și lipsa unui tratament orientat pe ghid. Cu toate acestea, prevenirea și reducerea riscului de BCV aterosclerotic sunt posibile în instituții adecvate de îngrijire primară.

Asociația Americană a Inimii s-a extins recent de la „Life’s Simple 7” (o rețetă pentru sănătatea cardiovasculară ideală) la „Life’s Essential 8” cu intenția de a dezvolta o schiță pentru managementul BCV aterosclerotic.

„Life’s Essential 8” se concentrează pe o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, limitarea expunerii la nicotină, somn adecvat și menținerea în parametrii normali a colesterolului și a a zahărului din sânge, precum și a tensiunii arteriale.

Dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană este o intervenție alimentară bine stabilită pentru prevenirea evenimentelor cardiovasculare și metabolice. Se știe că dieta reduce riscul de BCV și infarct miocardic cu 30%. Dieta mediteraneană include o cantitate mare de legume și fructe proaspete și de sezon și cereale integrale sau pâine minim procesate.

Uleiul de măsline este sursa principală de grăsime, iar carnea albă, ouăle, leguminoasele și peștele sunt permise în dietă de câteva ori pe săptămână. Cu toate acestea, consumul de carne roșie și carne procesată este în mare măsură interzis.

Gestionarea greutății

Obezitatea reprezintă un risc mai mare de BCV cu 64% și, respectiv, 46% la femei și, respectiv, la bărbați. La persoanele obeze sau supraponderale, o reducere a greutății chiar și cu 5-10% poate oferi beneficii pentru sănătate. O dietă sănătoasă și exercițiile fizice sunt intervenții vitale pentru reducerea și întreținerea greutății.

O scădere în greutate de 25-35% prin intervenții chirurgicale poate reduce riscul de BCV.

Managementul colesterolului din sânge

Ghidurile clinice de management al colesterolului recomandă intervenții în stilul de viață pentru persoanele cu risc scăzut și terapia cu medicație de mare intensitate pentru persoanele cu risc ridicat cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani.

Managementul zahărului din sânge

Managementul corect al diabetului de tip 2 este vital pentru reducerea riscului de BCV. Asociația Americană de Diabet recomandă medicamente inhibitoare de GLP1-RA sau de cotransport de sodiu-glucoză-2 (SGLT2) pentru gestionarea diabetului zaharat al pacienților cu risc crescut de boli cardiovasculare sau renale diagnosticate clinic.

Managementul tensiunii arteriale

Monitorizarea anuală a tensiunii arteriale normale (<120/80 mm Hg) este recomandată pentru managementul riscului cardiometabolic. Femeile se confruntă cu inegalități în diagnosticarea și gestionarea hipertensiunii arteriale, în ciuda faptului că menopauza este un factor de risc suplimentar. Pentru femeile de vârstă reproductivă, blocantele canalelor de calciu (în special nifedipina), beta-blocantele și diureticele sunt recomandate pentru gestionarea tensiunii arteriale.

Prevenirea bolilor cardiovasculare cu aspirină

Aspirina în doză mică este o intervenție bine stabilită pentru prevenirea secundară a BCV. Cu toate acestea, intervenția nu este recomandată pentru prevenție primară, având în vedere riscul de sângerare. Prevenția primară cu doze mici de aspirină nu este recomandată în special pentru pacienții cu vârsta peste 60 de ani.

Diagnosticul și tratamentul BCV

Managementul pe termen lung al BCV este mai rău la femei din cauza vizitelor întârziate la clinică sau a diagnosticului întârziat din cauza prezentării simptomelor foarte variabile. Femeile au, de asemenea, mai puține șanse decât bărbații să primească terapii ghidate.

Terapiile țintite cu beta-blocante sau blocante ale canalelor de calciu și nitrați cu acțiune prelungită sunt recomandate pentru gestionarea bolilor microvasculare.

Sursa: news-medical.net

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/