Inteligența artificială – extrem de eficientă în descoperirea cancerului pulmonar

* Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat după ce s-a răspândit deja
* S-a demonstrat că inteligența artificială ajută la prezicerea altor tipuri de cancer și boli

Inteligența artificială (IA) este de două ori mai bună decât radiologii singuri la screening-ul pacienților pentru cancer pulmonar, potrivit unei noi cercetări.

Tehnica este mai sensibilă și mai puțin probabil să rateze cazurile care necesită tratament imediat. Ar putea îmbunătăți ratele de supraviețuire pentru una dintre cele mai mortale forme ale bolii.

Pentru acest studiu clinic controlat randomizat, pragmatic, unic, deschis, cercetătorii au inclus 10.476 de pacienți, cărora li s-au efectuat radiografii toracice la un centru de screening medical între iunie 2020 și decembrie 2021. Participanții la studiu au fost înscriși și randomizați în brațele de intervenție (grup IA) și control (grup non-IA) . Unul dintre cei trei radiologi desemnați cu aproximativ 36 de ani de experiență a interpretat fiecare radiografie, referindu-se la rezultatele CAD bazate pe IA pentru grupul IA.

Rezultatul principal

Rezultatul principal a fost rata de detecție, adică numărul de radiografii adevărat-pozitive împărțit la numărul total de radiografii, de noduli pulmonari acționabili confirmați pe tomografii obținute în decurs de 3 luni. Nodulii acționabili au fost definiți ca noduli solizi mai mari de 8 mm sau noduli subsolizi cu o porțiune solidă mai mare de 6 mm.

Studiul a îndeplinit rezultatul primar predefinit, demonstrând o rată îmbunătățită de detecție a nodulilor acționabili în grupul IA în comparație cu grupul non-IA. Rata de detectare a nodulilor pulmonari maligni a fost mai mare în grupul IA comparativ cu grupul non-IA (0,15% [opt din 5238 participanți] vs 0,0% [0 din 5238 participanți].

Studiul a oferit dovezi puternice că IA ar putea ajuta cu adevărat la interpretarea radiografiei toracice. Acest lucru va contribui la identificarea bolilor toracice, în special a cancerului pulmonar, mai eficient într-un stadiu mai devreme.

Cel mai important lucru de reținut!

Rezultatele, au sugerat, de asemenea, că IA funcționează în mod constant în diferite populații – chiar și pentru cei cu plămâni bolnavi sau postoperatorii.
Cancerul pulmonar este în continuare principala cauză a mortalității legate de cancer la nivel mondial, prin urmare detectarea timpurie este extrem de importantă. Acest lucru este important pentru că diagnosticarea bolii în stadiu incipient ar permite o supraviețuire mai bună a pacienților cu cancer pulmonar.

Sursa: dailymail.co.uk

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/