Top 5 alimente care combat inflamația
Inflamația este un factor care contribuie la mai multe boli care afectează societatea occidentală. Din păcate, dieta standard americană, precum și alegerile necorespunzătoare ale stilului de viață, cum ar fi inactivitatea, contribuie la prezența pe scară largă a inflamației în corp.
1. Curcuma
Acest condiment auriu care se află în multe sertare pentru condimente de bucătărie. Își merită într-adevăr statutul de unul dintre cele mai populare și celebre alimente funcționale din lume. Dintre sutele sale de proprietăți terapeutice potențiale, a fi un excelent antiinflamator pare să fie una dintre superputerile sale bazate pe dovezi.
Un studiu recent de revizuire sistemică a mai multor studii aleatorii controlate cu turmeric și curcumina (componenta activă a turmericului) pentru tratarea simptomelor artritei. Concluzia acestei revizuiri a susținut eficacitatea extractului de turmeric, (aproximativ 1000 mg/zi de curcumină) în tratamentul artritei.
Diabeticii sunt, de asemenea, cei care suferă de inflamație ca simptom de bază al bolii lor, iar turmericul a fost studiat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația la pacienții diabetici. Un studiu a analizat efectele turmericului ca adjuvant al terapiei antidiabetice. În acest studiu, șaizeci de subiecți diabetici tratați cu metformină (un medicament comun pentru diabet) au fost randomizați în două grupuri.
Un grup a primit tratamentul standard cu metformină, în timp ce celălalt grup a primit tratamentul cu metformin plus 2 g de turmeric pe zi, timp de patru săptămâni. Studiul a concluzionat că suplimentarea cu turmeric, ca adjuvant la diabeticii de tip doi pe metformină, a avut un efect benefic asupra glicemiei, stresului oxidativ, precum și asupra inflamației.
2. Rodia
Rodia se dovedește a fi o modalitate potențial delicioasă de a reduce inflamația din organism. Polifenolii din rodie par să aibă aceste beneficii antiinflamatorii remarcabile. Într-un studiu, patruzeci de pacienți cu diabet de tip 2 au fost rugați să consume 50 g de suc concentrat de rodie zilnic timp de patru săptămâni. Pe parcursul studiului au fost evaluați markerii de inflamație. Cercetătorii au concluzionat că un consum zilnic de suc de rodie pare să aibă efecte favorabile asupra unor markeri ai inflamației subclinice la cei cu diabet de tip 2.
Extractul de rodie a fost studiat și la cei care suferă de artrita reumatoida (RA). Într-un studiu, 55 de pacienți cu RA au fost randomizați în două grupuri: unul care a primit 2 capsule de 250 mg de extract de rodie pe zi și un grup de control care a primit 2 capsule de 250 mg celuloză pe zi, timp de 8 săptămâni. Studiul a concluzionat că extractul de rodie atenuează activitatea bolii și îmbunătățește unii biomarkeri din sânge ai inflamației și stresului oxidativ la pacienții cu RA.
3. Ghimbir
În ceea ce privește ghimbirul, cercetătorii au descoperit că are și capacitatea de a reduce semnificativ markerii inflamatori din organism.
Un studiu din 2016 a arătat că ghimbirul este eficient în tratarea osteoartritei genunchiului atunci când este combinat cu extract de echinacea. De fapt, pacienții care au primit 25 mg de ghimbir și 5 mg de echinaceea au prezentat îmbunătățiri semnificative ale umflăturilor, cu scăderea circumferinței genunchiului. Uleiul de ghimbir poate fi folosit și pentru ameliorarea pe termen scurt a durerilor de genunchi.
De asemenea, ghimbirul poate trata simptomele sindromului premenstrual. Într-un studiu din 2014, pacienții cu sindrom premenstrual au primit două capsule de ghimbir și le-au luat zilnic, cu șapte zile înainte de menstruație, până la trei zile după menstruație, timp de trei cicluri. Cercetătorii au descoperit astfel că ghimbirul este eficient în tratarea simptomelor crampelor menstruale (dismenoree).
4. Afinele
Dincolo de gustul delicios, afinele posedă beneficii antiinflamatorii puternice. Într-un studiu , efectele antiinflamatorii ale afinelor au fost observate la douăzeci și cinci de indivizi bine pregătiți care au fost randomizați într-un grup de afine sau într-un grup de control. Studiul a arătat că după șase săptămâni de consum zilnic de afine, markerii inflamației la acești indivizi au scăzut semnificativ.
Într-un alt studiu clinic randomizat controlat cu placebo de patru săptămâni, Blueberin, (un fitomedicament care conține frunze de afin), a fost testat pe patruzeci de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2. Studiul a concluzionat că, pe lângă efectele antidiabetice, Blueberinul posedă și proprietăți antiinflamatorii relevante din punct de vedere farmacologic.
5. Ceaiul verde
Și în cazul ceaiului verde, mai multe studii au demonstrat proprietățile sale antiinflamatorii. Într-un astfel de studiu, ceaiul verde a fost folosit pentru a evalua inflamația gingivală și severitatea bolii parodontale. Autorii studiului au concluzionat că ceaiul verde a arătat o reducere mai mare a inflamației gingivale și a îmbunătățit parametrii parodontali. În comparație cu o pastă dentară fluorură-triclosan. În plus, mai multe studii pe șobolani au demonstrat și potențialul ceaiului verde ca agent antiinflamator. Un astfel de studiu a arătat că activitatea antiinflamatoare a ceaiului verde este mai mare decât cea a ceaiului negru și egală cu cea a indometacinei, un medicament antiinflamator nesteroidian.
Sursa: greenmedinfo.com
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/