Glanda tiroidă este o structură anatomică, implicată în absolut toate tipurile de funcționalități ale organismului – de la homeostazia firului de păr până la cea a inimii, a cordului, a ficatului și așa mai departe. Ceea ce înseamnă că, în cazul în care hormonii secretați de tiroidă sunt în cantități suficiente, funcțiile glandei sunt normale și, respectiv, organismul funcționează, din perspectiva tiroidei, în parametri normali.
Dacă însă acești hormoni nu sunt în limite normale și sunt mai puțini, din diverse motive, tiroida nu va funcționa normal, organismul suferă din cauza lipsei de hormoni tiroidieni și apare hipotiroidismul. ➡ Manifestările hipotiroidismului sunt diverse și încep cu depresia și anxietatea, alături de creștere în greutate, piele uscată, păr fragil, tegumente reci, constipație, hipertensiune, intoleranță la frig, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri articulare), colesterol crescut, anemie, hipertrigliceridemie (creșterea nivelului de trigliceride din sânge).
*
Toate semnele și simptomele acestea pot fi date și de alte patologii, dar cauza principală, esențială și foarte des întâlnită poate fi hipotiroidismul. Diagnosticul se stabilește pe baza investigației paraclinice, efectuată în laborator.
Dacă vă confruntați cu simptomele de mai sus, nu ezitați să discutați despre acestea cu medicul dumneavoastră curant.