Ambalajele Alimentare din Carton: Ce Trebuie să Știm și Cum să Ne Protejăm Sănătatea

Ambalajele alimentare din carton sunt omniprezente în viața noastră de zi cu zi, însă puțini dintre noi cunoaștem riscurile potențiale asociate cu acestea. În acest articol, ne-am propus să explorăm sursele de contaminare a alimentelor ambalate în cutii de carton, precum și impactul potențial asupra sănătății noastre. Vom oferi sfaturi practice pentru a ne proteja și a face alegeri informate în ceea ce privește ambalajele alimentare.

Sursele de contaminare

Ambalajele alimentare din carton pot fi afectate de mai mulți factori care pot migra în produsele alimentare și pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră. Printre aceste surse de contaminare se numără:

  • Metalele: Prezente în substanțele de umplutură ale cartonului și în cernelurile de ziar rămase în cartonul reciclat, metalele pot migra în alimente și pot avea efecte negative asupra sănătății noastre.
  • Substanțele chimice: Parafina, cerurile și rășinile din cartoanele cerate și foliile celulozice pot migra în alimente, afectându-ne sănătatea.
  • Înălbitorii și coloranții: Utilizarea acestor substanțe în cartonul alimentar trebuie făcută cu precauție, deoarece pot migra cu ușurință în alimente și pot avea efecte nocive.
  • Plastifianți, adezivi și lacuri tipografice: Aceste substanțe pot fi prezente în cartonul alimentar și pot migra în produsele ambalate, reprezentând un pericol pentru sănătatea noastră.

Impactul asupra sănătății

Studiile realizate de autoritățile din Germania au identificat peste 250 de substanțe care pot migra în alimentele ambalate în carton reciclat. Printre principalele contaminanți se numără uleiurile minerale (hidrocarburi) din cerneala tipografică folosită la tipărirea publicațiilor. Aceste substanțe pot fi absorbite de alimentele uscate și pot avea efecte adverse asupra sănătății noastre, în special în cazul produselor care conțin grăsimi.

Cum ne putem proteja

Pentru a ne proteja sănătatea, este important să fim conștienți de sursele potențiale de contaminare din ambalajele alimentare din carton și să luăm măsuri adecvate pentru a minimiza expunerea la aceste substanțe. Printre aceste măsuri se numără:

  • Alegerea produselor ambalate în cutii de carton din fibre virgine, fără reciclare, și fără tipărituri pe suprafața acestora.
  • Evitarea expunerii la temperaturi ridicate sau umiditate excesivă a produselor ambalate în carton, deoarece aceste condiții pot favoriza migrația substanțelor nocive în alimente.
  • Înlocuirea ambalajelor din carton cu alternative sigure și durabile, cum ar fi sticla sau oțelul inoxidabil, atunci când este posibil.

Prin conștientizarea riscurilor și luarea măsurilor adecvate, putem contribui la protejarea sănătății noastre și a familiei noastre împotriva efectelor negative ale contaminării din ambalajele alimentare din carton.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care face vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Afla-ți mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/