În domeniul alimentelor ambalate în cutii de carton, sursele de contaminare ale alimentelor cu substanţe improprii consumului uman sunt cartonul propriu-zis (cel reciclat), cernelurile şi lacurile, factori care apar în procesul de producţie, precum şi alţi factori de mediu.
Următoarele substanţe pot migra din structura cartonului în alimente:
➡ metale – prezente în substanţele de umplutură ale cartonului şi din cerneala de ziar rămasă în cartonul reciclat;
➡ parafină, ceruri şi răşini – din cartoane cerate şi foliile celulozice, folosite la ambalarea alimentelor uscate;
➡ înălbitori şi coloranţi – se recomandă a se folosi cu precauţie în cartonul alimentar deoarece migrează cu uşurinţă;
➡ plastifianţi, adezivi, cerneluri şi lacuri tipografice;
*
În urma studiilor realizate de autorităţile din Germania, au fost identificate în cartonul reciclat peste 250 de alte substanţe care ar putea migra în alimentele uscate depozitate la temperatura camerei. Însă principalii contaminanţi care pot apărea în alimentele din ambalaje din carton sunt uleiurile minerale (hidrocarburi) din cartoanele reciclate. Acestea sunt uşor absorbite de alimentele uscate şi care conţin grăsimi, deoarece aceste uleiuri se transformă în gaze volatile chiar la temperatura camerei. Aceste uleiuri provin în principal din cerneala tipografică folosită la tipărirea publicaţiilor .
👉 Ideal ar fi ca pentru produsele alimentare să se utilizeze doar carton din fibre virgine, nu reciclat, și fară niciun fel de tipăritură pe aceasta.