
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt unele dintre cele mai răspândite medicamente, care se consumă cu larghețe și care pot fi procurate de la farmacie fară niciun fel de prescripție medicală.
În ultimii 20 de ani, ibuprofenul a cunoscut o explozie din punct de vedere al consumului, fiind administrat pentru orice tip de durere, fără a lua însă în calcul reacțiile adverse.
*
Prima atenționare este aceea că ibuprofenul, ca orice alt tip de antiinflamator nesteroidian, produce lezarea mucoasei gastrointestinale, dacă este luat o perioadă îndelungată, pe nemâncate și fără să fie asociat cu un medicament care protejează mucoasa gastrointestinală, de genul Omeprazol sau Ranitidină.
Ibuprofenul poate să aibă efecte adverse și în ceea ce privește absorbția altor medicamente. De exemplu, persoanele care au hipertensiune arterială și, de regulă, își controlează hipertensiunea cu beta-blocante, dacă vor asocia într-o zi un ibuprofen, se vor confrunta cu creșterea tensiunii arteriale mai mult decât normal, ibuprofenul blocând parțial efectul beta-blocantelor.
Același mecanism este valabil și în cazul diureticelor sau al altor medicamente și tratamente pe care unii dintre noi le luăm în mod normal.
De asemenea, antiinflamatoarele nesteroidiene produc toxicitate hepatică și renală, dacă sunt luate în mod abuziv.
Este extrem de important să găsim modalități de a ne controla durerea, inflamația sau alte stări și simptome care sunt uneori minore, în alt mod decât în acela în care am fost obișnuiți, practic, de a înghiți medicamente. Dacă totuși o facem, este bine să le înghițim cu măsură și să citim cu atenție reacțiile adverse. Trebuie să înțelegem toți termenii medicali, iar, dacă nu îi înțelegem, trebuie să căutăm în dicționar sau să întrebăm medicii!