Strugurii sunt o sursă valoroasă de numeroși fitonutrienți, inclusiv componentul studiat intens, resveratrol. Compuşii fenolici din struguri au proprietăţi anticancerigene şi au fost corelați cu inhibarea de diferite tipuri de cancer, inclusiv cel de colon, esofag, plămâni, ficat, cancer mamar şi de piele. Resveratrolul poate inhiba formarea de cancer în moduri diferite: opreşte deteriorarea ADN-ului, îmbunătăţeşte repararea ADN-ului, încetinește creșterea tumorii şi încetineşte transformarea celulelor de la normal la canceroase.
*
Strugurii au un conținut crescut și de apă, aproximativ 72%, conțin zaharuri, proteine, fosfor, calciu, potasiu, vitaminele A, B1 si B2, C. De aceea, sunt recomandați celor care au nevoie de o mai bună hidratare, dar și de un aport de vitamine: persoane aflate în convalescență, obosite, stresate.
Atenție însă! Persoanele care au diabet trebuie să consume cu prudență aceste fructe, de preferat, după o discuție prealabilă cu medicul curant, precum și de cele care suferă de gastrită hiperacidă sau de ulcere și care nu tolerează aceste fructe, strugurii putând crește secreția gastrică.