Vitamina B3 a fost neglijată mulți ani la rând, fiind considerată încă o vitamină banală din grupul vitaminelor B. Realitatea este însă alta: vitamina B3 are multe alte valențe, mai puțin cunoscute. Două dintre acestea sunt extrem de importante, mai ales pentru cei care au un regim de viață occidental și o dietă formată din mai multe mese pe zi, cu mâncare în exces. Vitamina B3 este cea care ține colesterolul în frâu, ceea ce înseamnă că îl scade, și crește colesterolul bun.
Totodată, vitamina B3 scade nivelul de trigliceride, adică lipidele din sânge. Un alt lucru pe care-l face vitamina B3 este faptul că scade rezistența la insulină, deci inclusiv diabeticii beneficiază de pe urma administrării acestei vitamine.
*
Există, însă, anumite patologii, unele incipiente, de care nu suntem foarte conștienți, unele intoleranțe, care împiedică practic absorbția la nivelul intestinului. Acesta ar putea fi motivul pentru care unii dintre noi ar putea intra într-o perioadă a vieții de hipovitaminoză B3 și să apară următoarele simptome:
✅ creșterea colesterolului
✅ creșterea ușoară a glicemiei
✅ oboseală
✅ insomnii
✅ anxietate
✅ piele uscată
✅ probleme cu mucoasele
✅ scăderea imunității
✅părul devine subțire și fragil, începe să cadă
✅ slăbirea vederii
✅ senzația de nisip în ochi.
➡ Vitamina B3 sau niacina se găsește în foarte multe produse alimentare. De aceea, nu este bine, să scoatem nici carnea, nici peștele, nici lactatele complet din alimentație. Această vitamină se găsește practic, în toate categoriile de alimente. Este hidrosolubilă, deci nu se depozitează, nu avem rezerve de vitamina B3. Prin urmare, trebuie să avem grijă ce mâncăm, astfel încât aportul de vitamina B3 să fie cât mai bun zi de zi.