Cărbunele medicinal sau cărbunele activ este un medicament folosit din moși strămoși. El se obține prin încălzirea la temperaturi înalte a lemnului, cojilor de nucă de cocos, turbă sau rumeguș.
Cărbunele activ este folosit adesea în cazul intoxicațiilor cu substanțe otrăvitoare sau a supradozajului de medicamente ingerate, dar este folosit și pentru a elimina gazele în exces din intestine.
Cărbunele activ are o capacitate mare de a lega virusuri, bacterii, placă dentară; de aceea au apărut produse de igienă orală cum ar fi pastă de dinți de culoare neagră care albește dinții.
Au apărut și măști faciale cu cărbune activ care se bazează pe același principiu, indicate în cazul tenurilor grase și acneice.
Cărbunele activ poate preveni simptomele date de ingestia crescută de alcool prin faptul că leagă alcoolul și îl elimină prin materiile fecale, împiedicând astfel absorbția acestuia în stomac și în intestinul subțire.
Cărbunele activ poate avea un efect antibacterian prin absorbția microbilor nocivi din rănile suprainfectate.
Studii efectuate pe cărbunele activ ne arată că ar avea beneficii în curele de slăbire. Inhibă pofta de mâncare, blochează reținerea apei în organism! Atenție însă! Poate produce constipație! Efectele acestuia sunt strict la nivelul tractului digestiv, nu se absoarbe și nu trece în circuitul sanguin.