
Borșul este un aliment pe care îl folosim în general la ciorbe, dar este consumat și ca băutură pur și simplu.
Borșul este un aliment care are multe proprietăți: aduce probiotice, iar spre deosebire de murături, pentru că și acestea conțin probiotice, nu are deloc sare. Poate fi consumat așadar de persoanele hipertensive.
Altă beneficiu îl constituie faptul că nu conține nici calorii, deci se poate folosi în orice dietă alimentară. Nu conține nici zahăr, deci poate fi consumat și de către persoanele diabetice.
Un pahar de borș pe zi în cure de până la două săptămâni reprezintă cea mai bună alegere pentru diverse afecțiuni pe care doriți să le tratați. Știm, de exemplu, din moși strămoși, că borșul tratează litiaza renală, tuberculoza pulmonară, dischinezia biliară și infecțiile urinare. Există chiar și o dietă cu borș, în care se recomandă să se consume un pahar cu borș în fiecare zi cu aproximativ 20 de minute înainte de masa principală. Cu toate acestea, nu recomandăm să consumați borșul pe stomacul gol, pentru că acesta este un amestec de acizi organici și, prin urmare, orice acid pe stomacul gol nu este binevenit, mai ales dacă aveți hiperaciditate sau alte probleme cu stomacul. Este mai bine așadar să luăm acest pahar de borș după ce-am mâncat. De altfel, hiperaciditatea gastrică este singura situație în care borșul este contraindicat sau mai bine zis, este bine a fi consumat cu moderație.
*
Se știe că, înainte de a pune borșul în ciorbe, îl fierbem pentru a inactiva toate aceste bacterii. Bacteriile din borș trebuie inactivate, prin urmare, înainte a fi adăugat acesta în ciorbe. Tot acesta este motivul pentru care, în borșul din ciorbe nu mai regăsim niciun beneficiu. Cel mai bine este să consumăm borșul în starea lui naturală, dacă dorim să beneficiem de proprietățile miraculoase ale prebioticelor. Borșul se obține din tărâțe, mălai, drojdie și apă caldă, nu apă clocotită. Dacă punem apă clocotită peste drojdie, distrugem toate bacteriile. Este important să țineți cont de acest amănunt dacă vă decideți să vă faceți singuri borș acasă: apa nu trebuie fiartă. Toate ingredientele se pun într-un borcan, se amestecă o dată sau de două ori pe zi și în trei zile se obține borșul. Se decantează, iar huștile care se obțin pot fi folosite în continuare, adăugând mălai și tărâțe, pentru o nouă producție de borș. Huștile respective pot fi, de asemenea, congelate și folosite ulterior pentru a face din nou borș.