Vremea influențează tensiunea arterială
Ce se întamplă cu hipertensivii când temperaturile scad
Tensiunea arterială este influențată de condițiile meteorologice, potrivit rezultatelor unui studiu prezentat la o conferință American Heart Association. Concret, valorile TA sunt mai crescute în sezonul rece, comparativ cu lunile de vară, potrivit cercetătorilor.
Aceștia au concluzionat că variațiile sezoniere ale tensiunii arteriale ar putea indica nevoia unei mai bune monitorizări, dar și necesitatea adaptării medicației și a stilului de viață în funcție de anotimp.
Aproximativ 1,28 miliarde de adulți, cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, suferă de hipertensiune arterială în întreaga lume. Tratamentul hipertensiunii arteriale constă în medicație recomandată de specialiști, dar și schimbări ale stilului de viață.
Ce este hipertensiunea arterială?
Vorbim despre o presiune ridicată a sângelui atunci când sângele circulă cu dificultate prin corp, exercitând o presiune ridicată asupra pereților arterelor pe care le traversează.
Valoarea tensiunii arteriale este compusă din două valori:
• numărul mai mare este presiunea sistolică a sângelui, măsurată atunci când inima se contractă
• numărul mai mic este presiunea diastolică a sângelui, măsurată atunci când inima se relaxează.
Tensiunea arterială considerată normală este de cel mult 120/80 mm Hg. Orice valoare care depășește valorile de 130/80 mm Hg este considerată ridicată.
Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială crește riscul de boli cardiovasculare și alte complicații. Uneori, HTA poate să nu dea niciun simptom. Tocmai de aceea este important ca tensiunea arterială să fie măsurată regulat.
Administrarea tratamentului corect și implementarea unor schimbări în stilul de viață. O alimentație sănătoasă, mișcare fizică sau scăderea aportului de sare, printre altele, sunt de mare ajutor în ținerea sub control a HTA.
Ce impact are vremea asupra tensiunii arteriale?
În general presiunea sângelui se reglează automat, cu tendință de creștere în timpul lunilor reci și de scădere în sezonul cald, datorită contractării, respectiv dilatării vaselor de sânge, după cum explică medicii cardiologi.
Nu este prima oară când se aduce în discuție influența condițiilor meteo asupra hipertensiunii arteriale.
Ce spun studiile?
Un studiu din aprilie 2021 a indicat că o creștere cu 10 grade a temperaturii dintr-o cameră poate modifica semnificativ presiunea sistolică a sângelui.
O altă cercetare, din februarie 2016, a indicat că adulții cu vârste înaintate care trăiesc în spații în care temperatura coboară sub 18 grade Celsius au tensiune arterială mai mare. La fel, biomarkeri sanguini alterați și o funcție depreciată a plămânilor.
Pentru studiul prezentat la ediția din 2023 a conferinței American Heart Association, o echipă de cercetători a analizat 60.000 de dosare medicale electronice ale unor adulți tratați pentru hipertensiune arterială în intervalul iulie 2018 – iunie 2023, în șase centre medicale diferite. Media de vârstă a participanților a fost de 62 de ani, mai mult de jumătate dintre ei au fost identificați drept caucazieni și aproximativ 60% s-au identificat drept femei.
Analiza datelor privind măsurarea tensiunii arteriale sezoniere a arătat că, în medie, presiunea sistolică a sângelui a crescut cu până la 1,7 mm Hg în timpul iernii, față de lunile de vară. Totodată, frecvența controalelor de specialitate la participanți a scăzut cu până la 5% în lunile calde.
CONCLUZII
„Rezultatele cercetării susțin existența unei variații sezoniere a tensiunii arteriale, observată și în alte rânduri”, a concluzionat coordonatorul studiului, Robert B. Barrett, inginer software în cadrul American Medical Association. Acesta a subliniat, totodată, necesitatea de a găsi soluții pentru monitorizarea mai eficientă și un mai bun control al tensiunii arteriale și în timpul sezonului rece, prin tratament adaptat la faptul că iarna se înregistrează, în general, o scădere a nivelului de efortul fizic și o creștere a masei corporale.
„Studiul pune într-o lumină nouă ceea ce știam despre monitorizarea tensiunii arteriale. Medicația, de exemplu, ar putea fi crescută în timpul iernii”, când activitățile zilnice, dieta și factorii de mediu sunt diferiți față de sezonul cald, a atras atenția și dr. Cheng-Han Chen, medic caradiolog inervenționist.
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/