De ce Găsim Iod Aproape Permanent în Sare și Cum Afectează Tiroida Sănătatea Noastră

Dacă mergeți acum în marile magazine din țară și căutați sare la raionul destinat, nu veți găsi niciun produs de sare sau niciun tip de sare fără iod. Nici măcar sarea aceea de Himalaya pe care o cunoaștem și care până acum câțiva ani era fără iod, era sare de Himalaya neiodată, nu mai există. Singurul loc unde puteți găsi sare neiodată este este la plafar.
Avem sare românească fără aditivi și fără niciun adaos de iod. De ce să luăm sare din Pakistan sau din Himalaya, când putem să luăm sare românească, sarea noastră?

Legislația Europeană și Sarea Iodată

Este foarte important să înțelegem de ce apare acest iod aproape permanent în sare. Există o legislație europeană care se aplică și României, și anume că din anul 2002, în România, sarea iodată este obligatorie în fiecare preparat și semipreparat. Nu veți găsi în România nicio pâine care să conțină altfel de sare decât iodată. Nu veți găsi nici telemea, salam, parizer, caltaboși, nicio patiserie, niciun restaurant, pe nicăieri nu veți găsi un produs care să conțină altfel de sare decât sare iodată. Așa este legea.

Surse de Iod în Alimentație

Există alimente care conțin iod, alimente pe care le mâncăm zi de zi, cum ar fi ouălele sau lactatele. Cu cât sunt mai degresate, cu atât conțin mai mult iod: iaurtul, chefirul, laptele, brânza, brânza de vaci, toate acestea conțin iod. Nucile noastre românești conțin iod. Fasolea, mazărea, spanacul, lintea, merele, prunele, de asemenea, conțin iod. Consumul moderat al acestor alimente poate contribui la asigurarea unei cantități adecvate de iod în dietă. Cu toate acestea, excesul de iod poate fi la fel de dăunător precum deficitul.

Importanța Iodului pentru Tiroidă

Iodul este într-adevăr important. Fără iod, tiroida nu poate să sintetizeze hormoni tiroidieni. Însă cu prea mult iod, tiroida nu va sintetiza deloc hormoni tiroidieni pentru că se blochează. Echilibrul e foarte fin, astfel încât ne aflăm ca pe o muchie de cuțit și trebuie să avem foarte mare grijă. O astfel de legislație, în final, pentru consumatorul neavizat, care nu știe nimic despre iod și sarea iodată, va duce la o patologie tiroidiană din prea mult iod.

Efectele Negative ale Excesului de Iod

În ultimii ani, toți profesorii de endocrinologie recunosc că această tiroidită Hashimoto a exacerbat, adică numărul de astfel de cazuri a crescut îngrijorător de mult. Pentru consumatorii neavizați, care nu sunt conștienți de prezența iodului în sarea de masă, această reglementare poate duce la probleme de sănătate tiroidiană. Nu ne-ar strica o pauză de la iod.

Recomandări și Consultare Medicală

Puteți merge la orice laborator și să cereți să vi se măsoare nivelul de iod din sânge sau din urină, și în acest mod puteți vedea dacă în organismul dumneavoastră există prea mult iod. Poate fi o variantă sau un punct de plecare.
Ideal ar fi să aveți o discuție cu medicul dumneavoastră de familie sau cu unul dintre medicii eTELEDOC – în situația în care aveți un pachet de servicii valid – pe această temă.
În concluzie, deși iodul este esențial pentru sănătatea tiroidiană, este important să fim conștienți de aportul nostru de iod și să ne asigurăm că acesta este în echilibru. Distribuiți aceste informații cu cei din jurul vostru pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța gestionării corecte a consumului de iod în dietă.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/