Legătura dintre depresie, serotonină și sănătate intestinală

Depresia, Serotonina și Sănătatea Intestinală: Cum Sunt Acestea Interconectate și Ce Poți Face pentru a te Simți Mai Bine

Sănătatea intestinală este extrem de importantă dacă vrem să scăpăm de atacurile de panică și de stările depresive. Depresia și stările de anxietate sunt probleme de sănătate mintală cu impact profund asupra vieții noastre cotidiene.
În acest articol, vom explora legătura între depresie, serotonină și sănătatea intestinală și cum poți să îți îmbunătățești starea de spirit prin modificări ale stilului de viață și alimentație.

Sănătatea Intestinală și Serotonina:

Sănătatea intestinală este crucială pentru bunăstarea noastră emoțională. Serotonina, neurotransmițătorul asociat cu starea de spirit și sentimentul de fericire, este produsă în proporție covârșitoare în intestine. De fapt, 90% din serotonina serică este secretată de celulele intestinale. Prin urmare, un microbiom intestinal echilibrat și sănătos poate contribui la o producție adecvată de serotonină și la menținerea stării de spirit pozitive.

Rolul Microbiomului Intestinal:

Microbiomul intestinal (microflora intestinală), adică comunitatea de bacterii care trăiesc în intestinele noastre, joacă un rol crucial în sănătatea noastră globală. Aceste bacterii influențează nu numai digestia și sistemul imunitar, ci și comunicarea bidirecțională dintre intestin și creier. Dezechilibrul microbiomului intestinal poate fi asociat cu diverse tulburări metabolice precum obezitatea, diabetul zaharat și tulburările neuropsihiatrice precum schizofrenia, autismul, tulburările de anxietate și tulburările depresive majore.

Probioticele și Suplimentele Nutritive:

În ultimii ani, cercetările neuroștiințifice au arătat importanța microflorei în buna funcționare a sistemului cerebral. Studii recente au arătat că microflora intestinală ar putea activa sistemul imunitar și nervos central, inclusiv microorganismele comensale și patogene din tractul gastrointestinal. Microorganismele intestinale sunt capabile să producă și să furnizeze substanțe neuroactive, cum ar fi serotonina și acidul gamma-aminobutiric, care acționează pe axa intestin-creier.
Cercetările preclinice la rozătoare au sugerat că anumite probiotice au activități antidepresive și anxiolitice. Efectele pot fi mediate prin sistemul imunitar sau prin sisteme neuroendocrine. Coprococcus, Dialister și Turicibacter par să fie bacteriile cu cea mai importantă activitatea vizavi de nivelul de serotonină produsă în interstin. Deci administrarea de probiotice care conțin aceste bacterii poate ajuta foarte mult în refacerea serotoninei serice.

BINE DE ȘTIUT!

Suplimentele nutritive precum 5-hidroxitriptofanul (5HTP), precursor al serotoninei, pot fi utile în îmbunătățirea stării de spirit și a calității somnului. 5 hidroxi triptofanul (5HTP) este un supliment alimentar pe bază de extract din semințele unei plante africane, Griffonia Simplicifolia. În prezența vitaminei B6 și a vitaminei D, 5HTP poate face mult bine în cazul în care suferiți de despresie sau aveți atacuri de panică.
Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include reducerea stresului, exerciții regulate, expunerea la soare și o dietă echilibrată, poate avea un impact pozitiv asupra sănătății intestinale și a stării de spirit. Consumul alimentelor bogate în triptofan, precum nuci, semințe, ouă și carne de curcan, poate sprijini producția de serotonină și poate îmbunătăți bunăstarea emoțională.

Concluzie:

Sănătatea intestinală și nivelul de serotonină au o legătură strânsă cu starea noastră de spirit și sănătatea mintală în general. Prin urmare, îngrijirea intestinului nostru prin alimentație sănătoasă, probiotice și suplimente nutritive poate fi o modalitate eficientă de a îmbunătăți sănătatea mentală și bunăstarea emoțională.

Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate, de urgență, despre sănătatea intestinală și gestionarea depresiei, nu ezitați să vă abonați la eTeledoc. Distribuiți acest articol cu cei dragi pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța sănătății intestinale în starea de spirit și bunăstarea generală.

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/