CE ESTE COLESTEROLUL BUN ESTE MIC
Ce este colesterolul
Valoarea colesterolului
Valoarea colesterolului ne îngrijorează pe toți pentru că am auzit despre acesta că este supranumit și „ucigașul tăcut”. Și totuși, fără colesterol nu am putea trăi pentru că el este esențial pentru sănătate.
Important, însă, este să știm când ne este prieten și când se întoarce împotriva noastră.
Colesterolul este o lipidă care se regăsește în fiecare celulă a corpului uman. Atât în sânge, cât și în membranele din jurul ficatului, al măduvei spinării, al creierului și al altor țesuturi.
Atunci când valorile lui se înscriu în limite normale, colesterolul este, de fapt, o protecție pentru organism. Asta, pentru că are rol structural, metabolic (participă la formarea vitaminei D și a hormonilor sexuali), digestiv, imunitar, protectiv, antioxidant. Chiar și în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor. Problemele apar atunci când cantitatea de colesterol din organism crește peste măsură.
Care sunt tipurile de colesterol
Ai observat, cu siguranță, că pe buletinul de analize apar, în general, trei tipuri de colesterol:
• colesterol total
• HDL colesterol / colesterolul bun
• LDL colesterol / colesterolul rău.
Valorile colesterolului total pot ajuta la diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni provocate de excesul de grăsimi din sânge ori a unor afecțiuni ale metabolismului lipoproteinelor. O valoare normală a colesterolului este considerată între 125 și 200 mg/dl.
Diferența dintre colesterolul bun și colesterolul rău
Dincolo de opoziția bun-rău, între HDL și LDL colesterol există și alte diferențe.
Colesterolul bun (HDL)
Colesterolul bun are prescurtarea HDL de la „high density lipoprotein”. Acesta este un fel de „gardian” în organism. Lipoproteinele cu densitate mare protejează vasele de sânge și inima prin colectarea colesterolului depus pe vasele de sânge și transportarea lui la ficat, pentru a fi procesat și eliminat din organism. Astfel este blocată formarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge, care ar duce la boli cardiovasculare.
Valorile normale ale HDL colesterol la adulți sunt de peste 40 mg/dl la bărbați și peste 50 mg/dl la femei.
Colesterolul rău (LDL)
Colesterolul rău are prescurtarea LDL, de la „low density lipoprotein”. Tocmai aceste lipoproteine cu densitate scăzută sunt cele care ne dau cele mai mari bătăi de cap. Colesterolul în exces este transportat de la ficat în tot organismul, unde se depune pe pereții vaselor de sânge, favorizând formarea plăcilor de aterom și, implicit, bolile cardiovasculare.
Pentru a fi considerat normal, valoarea LDL colesterol trebuie să fie mai mică de 100 mg/dl, atât la femei, cât și la bărbați.
Ce înseamnă când colesterolul bun este mai mic decât valorile normale
Valorile mărite ale colesterolului sunt cel mai des întâlnite și peste tot găsești recomandări pentru scăderea colesterolului fără medicație.
Ce se întâmplă, însă, atunci când colesterolul bun are valori este mai scăzut decât valorile normale? Ei bine, in astfel de situații avem de a face cu un risc crescut de boli cardiovasculare, deoarece protecția este una foarte scăzută. Pe măsură ce HDL colesterol scade, crește riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, potrivit literaturii de specialitate.
Un nivel ideal de HDL colesterol, indiferent de vârstă și sex, este considerat acela care depășește 60 mg/dl.
Când HDL colesterol scade, nu va scădea neapărat și valoarea colesterolului total. În general, HDL prea mic vine „la pachet” cu un LDL crescut, care reprezintă, de asemenea, un risc crescut al incidenței de boli cardiovasculare. Vestea bună este ca amândouă valorile pot fi aduse în limite normale, cu un regim de viață sănătos și organizat.
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/