Beneficiile uimitoare ale propolisului asupra sănătății

Propolisul este o substanță ceroasă cu care albinele își amestecă saliva și formează căpăcele care închid fagurii cu miere. Printre beneficiile uimitoare ale propolisului asupra sănătății regăsim și efecte antioxidante.

Printre beneficiile uimitoare ale propolisului asupra sănătății găsim peste 300 de substanțe sunt conținute în propolis. Acestea sunt de origine vegetală: polen 5%, uleiuri esențiale și aromatice 10%, și 30% conține polifenoli și flavonoide cu efect antioxidant.

Efectele asupra corpului uman sunt antibacteriene, antifungice, antivirale antiparazitare, antiinflamatorii și antioxidante.

Se presupune că există și efecte anticancerigene, dar pentru a afirma acest lucru este nevoie de studii mai ample pentru acest produs.

În acest moment propolisul se folosește pentru vindecarea rănilor tegumentare. Totodată se poate folosi pentru igiena orală, pentru efectul antiinflamator și împotriva herpesurilor labiale și genitale.

În 2005, un studiu sugerează că la șobolanii cu diabet, rănile cutanate tratate cu propolis s-au vindecat mult mai repede.

Tot un studiu din 2015 arată că în igiena orală, propolisul împiedică formarea de placă dentară, blocând formarea fosfatatului de calciu. Tot la nivel oral, are și efect antibacterian și antiviral cum vorbeam prevenind apariția paradontozei. Este și un bun adjuvant în tratarea artritelor de orice fel. În caz de infecții herpetice, studiile arată clar că propolisul vindecă și este mai eficient decât aciclovirul. Este adevărat că nu sunt suficiente studii și că sunt necesare studii ample pe cohorte, dar există câteva studii bine făcute care lasă practic fără dubiu capacitatea de a preveni alergiile.

Este sigur în administrarea umană în doze rezonabile, fie în produse care se aplică pe piele, fie în produse orale. Nu s-a înregistrat niciun caz de toxicitate până în prezent. Indicată este ca în cazul în care există probleme de igienă orală cum ar fi paradontoza sau placă dentară, să fie utilizate produse cu propolis. Exemple de produse cu propolis: apă de gură, pastă de dinți, spray-uri, soluții, picături, loțiuni.