Trusa de urgență pentru vacanța de iarnă

Indigestia, balonarea, o viroză apărută subit sau un incident nefericit pot strica buna dispoziție și pot impacienta întreaga familie reunită la ceas de sărbătoare.

Nu de puține ori, persoane aflate în vacanță au apelat platforma eTELEDOC și au primit sfaturi prin videoconsultații de la medicii noștri, care le-au recomandat tratament pe baza medicamentelor conținute în trusa de urgență. Aceștia au evitat astfel deplasarea la Camera de Gardă sau la farmacie în miezul nopții sau în zone mai îndepărtate.

Cu toții putem avea parte de situații medicale neprevăzute. Ele sunt cu atât mai neplăcute când se întâmplă de sărbători sau când suntem în vacanță. De aceea, întotdeauna este bine să avem la îndemână trusa medicală de urgență.

„În mod ideal, pacienții ar trebui să aibă pregătite sau la îndemână medicamente precum antihistaminice, antipiretice, antialgice, inhibitori de pompă sau un cortizonic oral”, recomandă dr. Miralena Florescu, medic specialist Medicină de Familie.

O trusă medicală bine dotată vă poate ajuta să gestionați situații des întâlnite, precum răceli, dureri de cap, indigestie sau leziuni minore. Iată ce trebuie să conțină o trusă medicală completă pentru vacanța de iarnă:

Analgezice/antipiretice

◦ Paracetamol sau ibuprofen pentru a trata durerile de cap, febra sau durerile musculare.

Decongestionante

◦ Picături nazale sau pastile pentru congestie nazală.

Medicamente pentru stomac

◦ Antiacide pentru arsuri la stomac sau indigestie.

◦ Medicamente anti-diareice și laxative ușoare.

Medicamente pentru alergii

◦ Antihistaminice pentru a trata reacțiile alergice.

Crema/unguent antiinflamatoare pentru arsuri sau iritații cutanate

Medicamente pentru dureri în gât

◦ Pastile sau spray-uri pentru gât pentru a ameliora durerile în gât.

Vitamine și suplimente

◦ Vitamina C pentru a susține sistemul imunitar.

◦ Suplimente de zinc sau alte suplimente vitaminice.

Pentru a vă asigura că sunteți pregătit în caz de urgență, în trusa de prim ajutor trebuie să se regăsească și:

– termometru: pentru a verifica temperatura corporală

– pulsoximetru – pentru a verifica saturația de oxigen

– bandaje sterile

– comprese sterile

– plasturi
– dezinfectant

– leucoplast sau bandă adezivă, pentru fixarea bandajelor sau a altor materiale de prim ajutor

– foarfece, pentru tăierea bandajelor, leucoplastului sau a hainelor în caz de urgență.

Important este să verificați constant termenul de valabilitate a medicamentelor și să actualizați periodic conținutul trusei medicale pentru a se potrivi nevoilor curente și stării de sănătate a membrilor familiei, inclusiv pentru cei care au prescripții pentru afecțiuni cronice. În cazul copiilor astmatici, asigurați-vă că au întotdeauna trusa și tratamentul de urgență la îndemână.

În cazuri de urgență medicală, util este să aveți cunoștințe de bază în acordarea primului ajutor și să vă asigurați că persoanele din anturajul dumneavoastră cunosc și ele aceste informații. Pentru orice tip de situație neprevăzută însă, puteți miza pe sfaturile și ghidajul oferit de medicii eTELEDOC.

Multă sănătate vă dorim!