Cazurile în care este contraindicată investigația computerizată
Tomografia computerizată, denumită prescurtat și CT.
Reprezintă o metodă de investigație radiologică iradiantă (se folosesc raze X) ce deservește unei game largi de patologii. Folosind tehnologia computerizată de prelucrare a imaginilor, CT-ul realizează imagini în bloc ale corpului uman, în trei planuri, astfel încât medicul radiolog care interpretează imaginile să ofere un diagnostic precis și rapid.
Aparatul folosit – computer tomograful
Computer tomograful- glisează o targă pe care va fi așezat pacientul. Imaginile rezultate în urma investigației pot fi vizualizate pe calculator, pot fi printate și copiate pe un CD.
Când se recomandă această investigație
Această investigație este folosită mai ales în cazul accidentelor rutiere – pentru un diagnostic rapid, în cazul afecțiunilor acute, greu de diagnosticat, în regim de urgență sau în cazul monitorizării sau diagnosticării pacienților în regim ambulator.
CT-ul poate examina capul, toracele (plămânii, inima), abdomenul (toate organele abdominale și spațiile dintre ele), pelvisul (tractul urinar, ovarele, uterul), membrele superioare și inferioare, precum și sistemul osos (greu vizualizabil prin alte investigații).
Acest aparat poate vedea tumori, creșterea în volum a organelor, lichid abdominal (sânge, puroi etc.) sau la inimă, anevrisme, metastaze, calculi la rinichi sau colecist, probleme la membrele superioare și inferioare, precum și ghidaj în cazul puncțiilor biopsie.
CT vs Ecografia abdominală
Spre deosebire de ecografia abdominală, CT-ul necesită o pregătire mai laborioasă a pacientului înainte de efectuarea investigației. În funcție de segmentul examinat, pacientul va trebui să urmeze o serie de recomandări. De exemplu, dacă pacientul urmează un CT pentru abdomen-pelvis, este recomandat să nu mănânce cu două-trei ore înainte de efectuarea investigației.
Puteți efectua CT în următoarele condiții: dacă nu sunteți gravidă, dacă nu aveți mielom multiplu, dacă nu sunteți claustrofob (în acest caz, efectuarea investigației devine dificilă, fiind necesară sedarea), dacă nu suferiți de o afecțiune cardiacă gravă, dacă aveți probleme cu glanda tiroidă sau dacă aveți alergii la iod (în acest caz nu se poate administra substanță de contrast, necesară pentru vizualizarea anumitor organe) etc.
CT-ul se poate efectua cu sau fără substanță de contrast iodată. Iodul folosit nu este radioactiv, fiind incolor și având rolul de a ajuta la vizualizarea unor organe
sau structuri mult mai clar comparativ cu CT-ul nativ.
Examinarea CT este nedureroasă, neinvazivă, se realizează mai repede comparativ cu RMN-ul (care durează 45-50 minute), dar, din păcate, dacă nu reprezintă o urgență, programarea la CT poate dura de la câteva săptămâni la luni de zile (dacă pacientul se prezintă cu bilet de trimitere). Această investigație poate fi efectuată și în regim privat (cu taxă), iar prețurile depind de fiecare unitate sanitară în parte.
P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!
Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/