Dr. Adina Alberts: „Există în toate farmaciile din România medicamente care previn malaria!!!”
Dr. Adina Alberts, fondatoarea platformei de telemedicină eTELEDOC, precizează că malaria este o boală gravă, cronică, pentru care nu există vindecare. România nu este supusă niciunui risc. Metodele de prevenire a îmbolnăvirilor pentru cei care călătoresc în zonele endemice sunt simple, la îndemână și se pot face cu medicamente care există în toate farmaciile din țară! În România au fost raportate 9 cazuri de malarie cu istoric de călătorie în țări endemice de malarie din Africa. Cinci cazuri au istoric de călătorie în Tanzania-Zanzibar, din care două decese, conform Institutului Național de Sănătate Publică,
INSP atrage atenția cu privire la creșterea numărului cazurilor de malarie de import în Europa în ultimii ani. Se întâmplă ca urmare a intensificării călătoriilor în zonele endemice pentru malarie. Totodată, măsurile de prevenire nu sunt implementate de către turiști.
Malaria este o boală severă, incurabilă, cauzată la om de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium. Astfel, avem Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae. Acestea sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anofel. Peste 100 de țări și teritorii din Africa, Asia de Sud și Sud-Est sunt considerate endemice. La fel și în America Centrală și de Sud, Caraibe, Orientul Mijlociu și Oceania . Principala regiune afectată este Africa.
Cum prevenim îmbolnăvirea
„Sunt câteva măsuri simple și eficiente pe care le putem adopta pentru a preveni malaria. Vaccinarea, despre care tot aud că se recomandă, nu este necesară. Noi, românii, nu trăim în zone endemice și nu avem nevoie de anticorpi. Trăim într-o zonă în care malaria nu există, și atunci trebuie să ne protejăm doar pe perioada deplasării într-o astfel de zonă”, explică dr. Adina Alberts.
INSP titrează pe site-ul oficial că, „vaccinarea antimalarică este recomandată pentru vaccinarea copiilor din Africa Subsahariană și alte zone cu transmitere moderată și crescută de P. Falciparum, dar nu pentru vaccinarea călătorilor în zonele endemice”.
„În farmaciile din țara noastră există medicamente antimalarice eficiente. Administrarea de hidroxiclorochină, ne protejează împotriva malariei. Se găsește în farmaciile din România, sub denumirea comercială de Plaquenil, la un preț de până în 50 de lei cutia. Se administrează dacă am avut riscul de 0, 01% să ne înțepe un țânțar care este purtător de malarie. Produsul se elimină treptat din sânge”, afirmă dr. Adina Alberts.
Mai jos găsiți schema de “încărcare” cu hidroxiclorochină pentru prevenirea malariei. Este conformă Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. „400 mg sulfat de hidroxiclorochină o dată pe săptămână, întotdeauna în aceeași zi. Dacă circumstanțele permit, tratamentul profilactic trebuie inițiat cu 2 săptămâni înaintea expunerii. Se poate administra o doză inițială dublă (de încărcare) de 800 mg sulfat de hidroxiclorochină. Trebuie fracționată în 2 prize, administrate la interval de 6 ore. Tratamentul profilactic trebuie continuat încă 8 săptămâni după părăsirea zonei endemice”.
În cazul copiilor „dacă circumstanțele permit, tratamentul profilactic trebuie inițiat cu 2 săptămâni înaintea expunerii. La copii, se poate administra o doză de 12,9 mg sulfat de hidroxiclorochină/kg (dar fără a depăși 800 mg sulfat de hidroxiclorochină). Trebuie fracționată în 2 prize, administrate la interval de 6 ore. Tratamentul profilactic trebuie continuat încă 8 săptămâni după părăsirea zonei endemice”.
Dr. Adina Alberts afirmă că mai sunt și alte medicamente, substanțe, suplimente care sunt extrem de eficiente pentru a ne proteja de malarie.
„Artemisininul chiar a câștigat Premiul Nobel pentru cel mai puternic antimalaric. El se găsește în ceaiul de pelin dulce sau în anumite suplimente alimentare, unul foarte sonor și ușor de găsit și în România, care conține artemisinin și chinină. Deci nu avem motive de panică în ceea ce privește modalitățile de prevenire a malariei”, conchide dr. Adina Alberts.
Pentru profilaxia cu medicamente specifice recomandate de către medicul specialist în cabinet de vaccinări internaționale, puteți consulta lista cabinetelor aici: https://insp.gov.ro/download/cabinetevaccinari-internationale/.
BINE DE ȘTIUT
Întotdeauna, „înainte să călătoriți în zone endemice, este important să solicitați informații medicului de familie asupra bolilor asociate călătoriei și asupra măsurilor de profilaxie. În situația în care aveți un pachet de servicii activ, puteți miza pe suportul medicilor eTELEDOC pentru ghidaj în acest sens.”