Vom putea detecta cancerul cu ajutorul mirosului în viitor?

Poate Fi Depistat Cancerul Cu Ajutorul Mirosului?

Pentru cei care au fost diagnosticați cu cancer și pentru apropiații acestora, apar milioane de întrebări. Începe o căutare neîncetată după răspunsuri legate de situația medicală și tratamente posibile, dar nu numai. O întrebare pe care și-au pus-o recent oamenii de știință este legată de miros. Are cancerul un miros specific?

Foarte mulți pacienți și apropiații acestora se întreabă dacă nu ar fi putut depista mai din timp cancerul ca boală. Poate, dacă ar fi fost mai atenți la mirosuri. Deși ar părea o întrebare simplă, răspunsul este unul complex.

Înainte de apariția analizelor pe care le pune la dispoziție medicina modernă, doctorii obișnuiau să se ghideze după mirosul fructat al respirației pacientului pentru a diagnostica diabetul. Despre bolnavii de rinichi, ficat, difterie, febră tifoidă, tuberculoză sau fibroză chistică, se spunea, că emană mirosuri caracteristice.

Ce spun cercetătorii

Mulți cercetători din domeniul medical consideră cancerul drept o boală metabolică în care procesul normal de regenerare celulară este perturbat. Nu este vorba de o infecție cu un virus sau o bacterie. Așadar, o persoană sănătoasă va avea aceleași substanțe în corp ca o persoană bolnavă de cancer.

Drept urmare, oamenii de știință au nevoie să stabilească exact nivelurile fiecărei substanțe, atât la bolnavi, cât și la cei sănătoși. Este o procedură destul de complexă deoarece există peste 250 de substanțe pe care oamenii le expiră în aer. Acestea pot fluctua în funcție de calitatea aerului, afecțiuni preexistente și chiar dietă.

Prin nanotehnologie se încearcă identificarea particulelor din respirația oamenilor care să indice prezența cancerului. Așa se întâmplă în cazul studiului făcut de cercetătorul Hosam Haick, în Israel. Institutul Atlantic pentru Prevenția Cancerului realizează un studiu asemănător, cu laser, pentru a analiza substanțele eliminate prin expirație. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au reușit să identifice un miros caracteristic asociat carcinomului bazocelular, o formă de cancer ușor de tratat. Acest lucru este destul de promițător.

Rolul câinilor în cercetare

În mod curios, câinii au avut, de-a lungul timpului, meritul de a-i atenționa pe stăpânii lor în privința zonelor corpului cu leziuni canceroase. Au insistat să atragă atenția asupra anumitor zone ale corpului, astfel, stăpânii lor au căutat sfatul unui medic în cele din urmă.

Există cazuri unde câinii au fost capabili să identifice pielea canceroasă și mostre de urină dintr-un număr mare de eșantioane. Eșantioanele proveneau atât de la persoane sănătoase, cât și de la bolnavi de cancer. În Italia, doi câini au fost dresați de către cercetători să identifice după miros cancerul de prostată în probe de urină. Penn Vet din Statele Unite ale Americii, o organizație care face parte din Școala de Medicină Veterinară din Pennsylvania, încearcă în prezent să depisteze cancerul ovarian în probe de sânge cu ajutorul mirosului dezvoltat al câinilor.

Cercetările indică faptul că această boală modifică într-adevăr compoziția chimică a respirației. Se presupune că ar modifica și compoziția chimică a transpirației, a lacrimilor și posibil, și a altor substanțe din corp, ceea ce ar însemna că aceia cu un simț olfactiv ieșit din comun ar putea ajunge chiar să simtă mirosul de cancer.

Surse și bibliografie:

https://cancerdocs.com/blog/cancer-smell

https://www.cbc.ca/news/canada/new-brunswick/new-breath-technology-to-detect-lung-cancer-1.1143730

https:// www.nature.com/articles/bjc2011128

https:// cancerdocs.com/lung-cancer/

P.S. Știați că în cazuri de urgență un singur apel telefonic la eTeledoc vă poate salva viața? eTeledoc, este Serviciul de Urgență care vă poate salva viața când urgențele medicale te iau pe nepregătite!

Aflați mai multe despre pachetele eTeledoc, aici:➡️ https://eteledoc.ro/pachete/